Huom! Kulku kätkölle menee piha-alueitten läpi, joten jätä auto merkittyihin parkkeihin tai muuhun sopivaan paikkaan. Älä aja piha-alueille! Suositellaan kätköllä käyntiä klo 9-22 välisenä aikana, sillä polunpään viereisessä talossa asuu koira ja polku kulkee aivan talon vierestä.

Honkilahden kotiseutumuseo perustettiin vuonna 1946. Museo siirtyi vuonna 1985 Mannilan Kylätoimintayhdistyksen omistukseen. Kokoelmiin sisältyy monipuolisesti maaseudun talonpoikaisesineistöä. Erityismaininnan ansaitsevat tekstiilit mm. seitsemän tykkimyssyä, joista vanhin on metallikirjontainen 1700-luvulta. Silkkinen Vihtori Viljasen äidin vihkipuku ja toisen päivän hääpuku, arkipuku, röijyjä, huiveja, hattuja ym. Tekstiilit on konservoitu Satakunnan museossa 1991. Suurin osa oli näyttelyssä esillä kesällä 1992 ja esiliinat olivat näyttelyssä vuonna 1994. Tekstiilit säilytetään muualla, mutta valokuvista voimme ihailla niitä helposti.

Museoon kuuluu kaksi rakennusta, Viljanen ja Heinonen. Viljanen on peräisin 1800-luvun alkupuolelta. Talon viimeinen asukas oli kolinpolttaja Vihtori Matinpoika Granlund, tunnettiin Viljasena (1864-1945). Vihtorin kuoltua päätettiin toteuttaa haave museon perustamisesta hänen vanhaa rakennuskulttuuria edustavaan torppaansa, kun se ostettiin museoyhdistykselle. Siinä on näkyvissä malkakattoa peltikaton suojasta ja sisällä rakennushistoriallisesti harvinainen uuni, joita on Satakunnassa vain kaksi.

Viljasen torpan huonokuntoisuuden ja ahtauden takia museotoimikunta päätti siirtää osan esineistöä lähistöllä olevaan asumattomaksi jääneeseen Honkilahden seurakunnalle testamentattuun HEINOSEN torppaan. Tämäkin torppa oli hoidon puutteessa päässyt rapistumaan pahoin. Molemmat savupiiput piti tehdä uudestaan vanhan mallin mukaan ja välikatto korjata. Talo sisustettiin 1900-luvun alun kodiksi ja avata vierailijoille elokuussa 1994. Heinosen torppa on peräisin 1800-luvun puolivälistä ja viimeiset asukkaat talossa ovat olleet 1970-luvulla.