Euran kunnan kirjaston ja peruskoulun yhteistyötä ohjaa yhteistyösuunnitelma, jonka on koonnut kirjaston ja koulujen henkilökunnasta koostuva työryhmä.

LUKUINTO

Lukuinto on Euran kirjaston tarjoama lukudiplomi. Se on suunniteltu koulujen käyttöön ja sen tavoitteena on innostaa lapsia ja nuoria lukemaan sekä vahvistaa heidän lukutaitoaan. Ennen kaikkea Lukuinnolla halutaan kuitenkin antaa lapsille ja nuorille elämyksiä ja mukavia kokemuksia kirjojen parissa.

Lukuinto on suunnattu 1.-6. sekä 7.-9. -luokkalaisille. Lukuintoon voi osallistua vaikka koko luokka tai vain yksittäinen oppilas. Osallistuminen Lukuinto-diplomin suorittamiseen on vapaaehtoista.

LUKUINTO-DIPLOMIN SUORITUSOHJEET

1. Valitse kirja ja hyväksytä se opettajalla. Vinkkejä saat kirjastosta.

2. Täytä lukemastasi kirjasta Lukuinto-tehtävälappu (saat tehtävän kirjastosta/opettajaltasi).

3. Toista kuusi kertaa joka luokalla: lue kolme kirjoista koulussa ja kolme vapaa-ajalla.

Kun kaikki 36 kirjaa on luettu, saa kuudennen luokan oppilas keväällä Lukuinto-kunniakirjan (+ mahdollisesti koulun oman palkinnon).

Lisäohjeita Lukuinto-diplomin suorittamiseen saa kirjastosta tai omalta opettajalta.

KIRJALISTAT

Euran kirjastoon on hankittu Lukuintoa varten isompia kirjaeriä. Näitä toimitetaan kouluille kolme kertaa vuodessa. Opettajat voivat hyödyntää niitä esimerkiksi pulpettikirjoina tai muina äidinkielen tunneilla luettavina kirjoina. Lisäksi kouluille jaetaan sekalainen laatikko kirjoja erilaisille lukijoille, joita opettaja voi hyödyntää mielensä mukaan. Myös nämä kirjat käyvät Lukuinto-kirjoiksi! Koulusarjoja on hankittu vain alakoululaisille.

Omalla ajalla luettavien kirjojen vinkkilistat ja Lukuinto-tehtävät löydät alta. Listoja ja tehtäviä saa myös kirjastoista. Kirjoja voi lukea myös vinkkilistan ulkopuolelta. Kirja on hyväksytettävä opettajalla.

Lukuintovinkkejä 1.-2. lk

Lukuintotehtävät 1.-2. lk

Lukuintovinkkejä 3.-4. lk

Lukuintotehtävät 3.-4. lk

Lukuintovinkkejä 5.-6. lk

Lukuintotehtävät 5.-6. lk

Alakoulun kirjasarjat

Lukuintovinkkejä 7. lk

Lukuintovinkkejä 8. lk

Lukuintovinkkejä 9. lk

KIRJASTOVIERAILUT

Euran kunnankirjasto tekee suunnitelmallista yhteistyötä kunnan koulujen kanssa. Olemme mukana kulttuurikasvatussuunnitelmassa, jonka myötä kirjasto tulee jokaiselle koululaiselle tutuksi. Pääkirjastossa sekä lähikirjastoissa järjestetään erilaisia kirjastovierailuja eri luokka-asteille.

Olettehan yhteydessä siihen kirjastoon, missä haluatte vierailla, vähintään viikko ennen haluttua vierailuaikaa. Kirjasto ottaa ryhmiä vastaan sopimuksen mukaan myös aukiolojen ulkopuolella.

Löydät kirjaston tarjoamat sisällöt koululaisille yhteistyösuunnitelmasta sivun yläreunasta.

KIRJAVINKKAUS 

Kirjaston ja koulujen väliseen yhteistyöhön kuuluu kirjavinkkaus. Vinkkauksen tarkoituksena on kannustaa lapsia ja nuoria lukemaan sekä esitellä kirjaston kirjavalikoimaa ja uutuuksia.

Kirjastoissa on tarjolla hyllymetreittäin hyviä lasten ja nuorten kirjoja. Usein ongelmana onkin runsauden pula. On vaikea tarttua siihen yhteen tuhansien joukosta. Kirjavinkkaus nostaa esille kokoelman helmet ja muita mukavia kirjoja.

Kirjavinkkauksen ideana on kertoa kirjasta lyhyesti niin elävästi, että kuulijassa herää kiinnostus lukea itse kirja loppuun.

Vinkkaus voidaan järjestää koulussa tai kirjastossa. Yksi vinkkauskerta kestää 30-45 minuuttia ja pyrkii pitämään sisällään tyttöjä ja poikia kiinnostavia kirjoja. Lukemaan opetteleville voidaan vinkata helppolukuisia ja tavutettuja kirjoja. Opettajat voivat pyytää myös erilaisia teemavinkkauksia. Vinkata voi yhtä hyvin kaunokirjoja, tietokirjoja ja sarjakuvia.

Tällä hetkellä vinkataan kaikki 3. ja 7. -luokkalaiset. Resurssien mukaan vinkataan myös muita luokkia.

KIRJAPAKETIT

Haluatko päiväkotiin kassillisen kirjoja avaruusteemalla? Tai eri väreistä? Koululuokkaan jännityskirjoja? Tai vaikkapa seiskoille sopivia kauhukirjoja? Kirjasto auttaa!

Kirjastot keräävät päiväkodin, koulun tai muun ryhmän pyynnöstä valmiin kirjakassin sovitusta aihepiiristä. Kassi kannattaa tilata noin viikkoa ennen hakupäivää. 

Kirjapaketin voi tilata kirjaston henkilökunnalta soittamalla, sähköpostilla tai vierailemalla kirjastossa.