Mitä teen, jos epäilen Koronavirustartuntaa

Lievien koronavirusoireiden takia ei yleensä tarvitse käydä testissä – vältä kontakteja viiden päivän ajan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt kansalaisten ohjeistusta koronatesteistä ja karanteeneista alueilla, joilla tartunnanjäljitystä ei ole mahdollista tehdä kattavasti. Näiden ohjeiden mukaisesti toimitaan myös Eurassa.

Koronatartunnat ovat lisääntyneet voimakkaasti Omikronmuunnoksen levitessä Suomessa nopeasti. Virus tarttuu jo ennen oireiden alkamista ja itämisaika on lyhyt. Tämä on johtanut siihen, että tartunnanjäljityksestä on pitkälti tullut vaikuttamatonta. Eurassa keskitetään tartunnanjäljitys sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön sekä ympärivuorokautista hoitoa ja hoivaa antaviin laitoksiin/osastoihin.

Käytössä olevat koronarokotteet suojaavat hyvin vakavalta koronavirustaudilta, mutta ne eivät suojaa kovin hyvin tartunnalta. Valtaosalle tartunnan saaneista omikron aiheuttaa lievän taudin.

Jos olet perusterve, yleisvointisi on hyvä ja sinulla on lieviä hengitystieoireita, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin.

Lieviä oireita voivat olla

 • nuha, nenän tukkoisuus
 • yskä
 • kurkkukipu, kurkun karheus
 • haju- tai makuaistin häiriöt
 • voimattomuus, väsymys
 • lihaskivut
 • pääsärky
 • kuume
 • lievä hengen ahdistuksen tunne
 • joskus pahoinvointi, oksentelu tai ripuli (äkilliset ja voimakkaat oireet viittaavat pikemminkin liikkeellä olevaan norovirusinfektioon)

THL kuitenkin suosittelee, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Sovi työnantajan kanssa sairaspoissaolosta ja ota tarvittaessa yhteyttä työterveyshuoltoon.

Jos oireet kestävät yli 3 vuorokautta, kuume on korkea ja/tai ilmaantuu hengenahdistusta ja/tai yleistilan laskua, on tarpeen olla yhteydessä terveydenhuollon toimijaan. Jos saat terveydenhuollosta henkilökohtaisesti ohjeita esimerkiksi testiin hakeutumiseen, eristykseen tai karanteeniin liittyen, noudata niitä.

Milloin terveydenhuollon koronatestiin?

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita JA LISÄKSI

 • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
 • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
 • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoivayksikössä tai vanhus- tai vammaispalveluissa tai
 • suoritat asepalvelusta ja olet lomalla sairastunut akuutein hengitystieoirein tai
 • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
 • olet raskaana

Voit halutessasi tehdä kotitestin. On kuitenkin tärkeää, että vältät oireisena kontakteja viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta. 

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä enää ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Oireisena kontakteja on vältettävä, vaikka kotitestin testitulos olisi negatiivinen

Miten toimin, jos läheiseni on tehnyt positiivisen kotitestin tai saanut terveydenhuollosta positiivisen testituloksen?

Jos samassa taloudessa kanssasi asuu positiivisen kotitestin tai terveydenhuollossa tehdyn positiivisen koronatestin saanut henkilö tai olet muuten ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa, toimi näin:

 • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
 • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia. 
 • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos etätyö ei ole mahdollista, sovi työnantajasi kanssa siitä, miten menettelet.
 • Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen. Suosittelemme tällöin käyttämään venttiilitöntä FFP2 hengityksensuojainta.
 • Jos työskentelet sosiaali- tai terveydenhuollon työpaikassa, ole aina yhteydessä työnantajaan. Sote-alan ammattihenkilön toimintaohje tartunta- tai altistustilanteessa
 • Jos lapsi on oireeton, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, vaikka perheenjäsenellä olisi oireita ja tämä olisi saanut kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä positiivisen tuloksen. Lapsen vointia on kuitenkin hyvä tarkkailla. Jos lapselle tulee oireita, hän jää pois koulusta/varhaiskasvatuksesta.

Milloin lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen koronataudin jälkeen?

Jos lapsi on saanut positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon koronatestistä, hän voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun 

 • oireiden alkamisesta on kulunut vähintään viisi vuorokautta ja
 • kuume on ollut poissa ja muut oireet ovat selvästi vähentyneet ainakin kahden vuorokauden ajan. 

Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronassa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin tuoreen hengitystieinfektion jälkeen.

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti tartuttavuusaikana. Tartuttavuuden katsotaan alkavan kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.   Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa. Altistuneen suositellaan tekemään kotitesti heti, jos ilmaantuu oireita. Testi voidaan tehdä myös altistumisen jälkeen, vaikka oireita ei olisi ja uusia se 2-3 vuorokauden kuluttua (käytä testiä, joka on tarkoitettu oireettomien testaamiseen).

Yhteys terveydenhuoltoon

Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii

Arkisin:

 1. Tee koronaoirearvio OmaOlossa tai
 2. Soita yhteyshoitajallesi klo 8.00 – 15.00 tai
 3. Jos sinulle ei ole nimetty yhteyshoitajaa, soita Euran sote-keskuksen ajanvaraukseen puh. 02-8398 0400 klo 8.00 – 15.00

Viikonloppuisin ja arkipyhinä ei ole näytteenottoa. Ota yhteyttä seuraavana arkipäivänä. Mikäli vointisi edellyttää kiireellistä hoitoa, soita 116 117

Hätätilanteessa tulee aina soittaa yleiseen hätänumeroon 112!

Terveysturvallisuus

Satakunnassa on voimassa laaja maskisuositus, joka koskee sekä rokottamattomia, että rokotettuja kaikkia yli 10-vuotiaita.

Kiinnitä edelleen huomio hyvään käsihygieniaan! Koronavirustartuntoja voidaan edelleen ehkäistä parhaiten hyvällä käsihygienialla. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua.

Yskiessä tai aivastaessa myös suu ja nenä tulee suojata kertakäyttönenäliinalla. Tämän jälkeen käytetty nenäliina tulee hävittää. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, on parempi yskiä tai aivastaa puseron hihan yläosaan – ei käsiin.

Vähävaraisille jaetaan maskeja maksutta

Euralaiset hankkivat tai valmistavat tarvitsemansa maskit pääasiassa itse. Euran kunta jakaa kaksi – kolme pestävää kangasmaskia tai eräissä tapauksissa kymmenen kertakäyttöistä maskia vähävaraisille ja haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille, joiden on välttämätöntä kulkea joukkoliikenteessä.

Maksuttomien maskien saamiseksi otetaan yhteyttä sote-keskuksen varastonhoitajaan (puh. 044 422 4256), joka laittaa maskit sote-keskuksen jakeluautomaattiin noudettaviksi. Huomioitava, että maskien päätarkoitus on suojata muita henkilöitä koronavirustartunnan leviämiseltä, ei niinkään maskin käyttäjää itseään.

Alueellinen ohjeistus ja tiedotus

Satakunnassa alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä tekee tilannearvion ja antaa alueelliset suositukset viikoittain sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaisesti. Työryhmässä ovat edustettuina Satasairaalan lisäksi kaikki alueen kunnat sekä THL, Lounais-Suomen AVI ja ELY-keskus.

Satasairaalan Koronatiedotesivusto on Satakunnan alueen yleinen Koronasta tiedottava sivusto. Epidemiatilanteeseen ja Satakunnassa annettuihin suosituksiin pääsee tutustumaan tarkemmin yllä olevan painikkeen kautta.