Satakunnassa alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä tekee tilannearvion ja antaa alueelliset suositukset viikoittain sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaisesti. Työryhmässä ovat edustettuina Satasairaalan lisäksi kaikki alueen kunnat sekä THL, Lounais-Suomen AVI ja ELY-keskus.

Satasairaalan Koronatiedotesivusto on Satakunnan alueen yleinen Koronasta tiedottava sivusto. Epidemiatilanteeseen ja Satakunnassa annettuihin suosituksiin pääsee tutustumaan tarkemmin alla olevan painikkeen kautta.

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Tee Koronan oirearvio Omaolo-palvelussa.

Jos Omaolo -palvelu arvioi asiakkaan oireet lieviksi, ohjaa palvelu varaamaan näytteenottoajan sähköisesti. Näytteenoton ajanvaraus edellyyttää vahvaa tunnistautumista. Vaikeammissa tapauksissa, palvelu ohjaa lähettämään oirearvion terveydenhuollon ammattilaiselle, jolloin tulee myös tehdä vahva tunnistautuminen. Yhteydenottoon vastataan Omaolossa noin tunnin kuluessa. Asiakkaan tulee käydä katsomassa Omaolo -palvelussa sairaanhoitajan vastaus ja ohjeet. Omaolossa kannattaa aktivoida ilmoitukset, jos haluaa sähköpostiin ilmoituksen uusista viesteistä Omaolossa.

Aikuiset ja kouluikäiset – oireet ja hoitoon hakeutuminen

Koronanäytteenottoon suositellaan hakeutumaan heti oireiden alettua ja hyvin lievilläkin oireilla. Testitulosta odottaessa on pysyttävä kotona, vastaukset tulevat alle 24 tunnissa.

Euralaiset voivat kohta varata itse sähköisesti ajan koronanäytteeseen. Sähköiseen ajanvarausjärjestelmään pääsee tekemällä Omaolo:ssa koronavirus oirearvion. Lievissä oireissa palvelu suosittelee näytteenottoa ja palvelu ohjeistaa sähköisen ajanvarauksen tekemiseen. Omaolo-palvelu on käytettävissä ympäri vuorokauden osoitteessa www.omaolo.fi. Sähköisen ajanvarauksen tekeminen vaatii vahvaa tunnistautumista joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Alkuvaiheen taudin oireena voi olla kuumetta, yskää, kurkkukipua, nuhaa, hengenahdistusta, painon tunnetta rinnalla, päänsärkyä ja/tai lihaskipua. Huonovointisuus ja yleiskunnon lasku sekä maku- ja hajuaistin häiriöt ovat tyypillisiä. Noin 10 %:lla potilaista alkuoireena voi olla suolisto-oireita (pahoinvointi, lievähkö ripuli, lievä vatsakipu, mutta yleensä potilailla on myös jokin muu koronainfektioon viittaava oire). Kuumetta on vain noin puolella ennen hoitoon hakeutumista. Oireet esiintyvät erilaisina yhdistelminä ja voivat olla lieviä.

Erityisesti henkilöt, joilla on ylähengitystieinfektion oireita ja hän on palannut ulkomailta kahden viikon sisällä tai on ollut lähikontaktissa koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa, tulisi herkästi olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Alle kouluikäinen lapsi – oireet ja hoitoon hakeutuminen

Jos alle kouluikäisen lapsen oireilu on hyvin lievää, eikä ole tiedossa altistumista koronavirusta sairastavaan eikä perheessä kukaan ole matkaillut edeltävän 10 vuorokauden aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä hoitoon.

On myös huomattavaa, että jos lapsella on lieviä oireita (ei esim. kuumetta tai kovaa yskää) eikä häntä uusien ohjeiden mukaan testata, pitäisi lapsen olla 1 vrk:n ajan oireeton ennen päivähoitoon tai kouluun palaamista. Yleensä lieväoireinen infektio myös paranee nopeasti oireettomaksi. Jos taas lapsi on testattu ja tulos on negatiivinen, voidaan paluuta suositella jo oireiden lähdettyä selvästi lievenemään.

Hätätilanteessa tulee aina soittaa yleiseen hätänumeroon 112

Eurassa koronanäytteenotto jatkossa myös viikonloppuisin

Näytteelle tulee hakeutua lievilläkin oireilla. Näytteenotto on maksuton.

Koronanäytteenoton ajanvaraus Eurassa:

Arkisin:

  1. Tee koronaoirearvio OmaOlossa, sähköisen ajan varaaminen on sen kautta mahdollista, tai
  2. soita yhteyshoitajallesi klo 8 – 15, tai
  3. soita Euran sote-keskuksen ajanvaraukseen puh. 02-8398 0400 klo 8 – 15

Viikonloppuisin ja arkipyhinä:

Soita puh. 044 422 4437 klo 11 – 12

Kiinnitä edelleen huomio hyvään käsihygieniaan! Koronavirustartuntoja voidaan edelleen ehkäistä parhaiten hyvällä käsihygienialla. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua.

Yskiessä tai aivastaessa myös suu ja nenä tulee suojata kertakäyttönenäliinalla. Tämän jälkeen käytetty nenäliina tulee hävittää. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, on parempi yskiä tai aivastaa puseron hihan yläosaan – ei käsiin.

Vähävaraisille jaetaan maskeja maksutta

Euralaiset hankkivat tai valmistavat tarvitsemansa maskit pääasiassa itse. Euran kunta jakaa kaksi – kolme pestävää kangasmaskia tai eräissä tapauksissa kymmenen kertakäyttöistä maskia vähävaraisille ja haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille, joiden on välttämätöntä kulkea joukkoliikenteessä.

Maksuttomien maskien saamiseksi otetaan yhteyttä sote-keskuksen varastonhoitajaan (puh. 044 422 4256), joka laittaa maskit sote-keskuksen jakeluautomaattiin noudettaviksi. Huomioitava, että maskien päätarkoitus on suojata muita henkilöitä koronavirustartunnan leviämiseltä, ei niinkään maskin käyttäjää itseään.