English version available in the bottom of the page.

Arkkitehtuuri, sisustus ja taide kohtaavat Terassitalolla Eurassa, Kauttuan Ruukinpuistossa. Yksi talon huoneisto on sisustettu vanhoilla Artekin kalusteilla ja valaisimilla. Huoneiston sisustuksesta vastaa turkulainen Festart Design. Osa esineistä on myynnissä. Terassitalon huoneistossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä ja myyntinäyttelyn kalusteet vaihtuvat aika ajoin – uutta nähtävää ja koettavaa siis riittää!  

Ryhmävaraukset ja tiedustelut: Alasatakunnan oppaat ry puh. 050 377 5245/Kaisa Repo tai terassitalo@eura.fi sekä puh. 044 422 4828/Maija Kaunela.

Opastusmaksu: 50 € (+ alv. 24 %), ryhmäkoko kerralla enintään 20 hlö. Opastettuja kierroksia järjestävät Alasatakunnan oppaat ry.

Näyttelyt

Myyntinäyttely: Festart designilta vanhoja Artek-kalusteita

2.3.-3.11.2024 Terassitalolla esillä Porin taidemuseon taidetta. Taidetta mm. Unto Pusalta, Juhani Tarnalta ja José Bebialta. Lisätietoja näyttelystä alla olevasta linkistä!

Terassitalo/ Porrastalo, 1937-38 

A. Ahlström Osakeyhtiö rakennutti terassitalon Kauttuan paperitehtaan ylemmän toimihenkilöstön asuinhuoneistoksi, ja se oli ensimmäinen toteutunut Aallon suunnittelema rakennus Kauttualla. Aalto oli Suomen ensimmäisiä modernia tyylisuuntaa edustava arkkitehti, ja terassitalon edustaa modernia funktionalismia varsin puhtaasti. Tyylisuunnan mukaan rakennuksen osat tulisi edistää käytännöllisyyttä, ja kaikki turha karsitaan pois. Terassitalon historiallinen tausta nojaa Välimeren piirin arkkitehtuuriin, jota Aalto ihaili ja josta hän sai innoituksensa rakennuksen muotoon ja julkisivuun.

Keskeisiksi elementeiksi nousivat valon, ilman ja käytännöllisyyden korostaminen. Terassitalo on sijoitettu rinteeseen, ja kunkin kerroksen katto muodostaa ylemmän kerroksen laajan ulko-oleskelutilan, kattoterassin. Lisäksi jokaiseen asuntoon on kulku maan tasalta, ja luonnonvalo pääsee asuntoihin kolmesta ilmansuunnasta. 

Aallon viimeisessä Kauttuan aluesuunnitelmassa terassitaloja oli kaikkiaan neljä, ja ne muodostivat yhden osan laajempaan Kauttuan asemakaavasuunnitelmaan. Vaikka Aalto suunnitteli terassitalon tyyppitaloksi, niitä toteutettiin lopulta vain yksi sota-ajan ja sen aiheuttaman laadukkaan rakennusmateriaalin puutteen vuoksi.

Rakennuksesta käytetään sekä nimeä terassitalo että porrastalo. Paikallisten puheessa porrastalo on vakiintuneempi nimitys, mutta kuitenkin Aalto itse kutsui rakennusta terassitaloksi. Tämän vuoksi virallinen nimitys rakennukselle on terassitalo.

Nykyään rakennuksen omistaa Ruukki-Invest Oy, johon kuuluu kuusi erikokoista vuokrahuoneistoa. Yhdessä asunnossa toimii Euran kunnan ylläpitämä näyttelytila, yhdessä paikallisen taiteilijan Ilona Auramaan työhuone ja muut neljä asuinhuoneistoa toimivat edelleen yksityiskoteina.

ALVAR AALTO´S TERRACED HOUSE

Architecture, design and art meet at Terraced House. One of the apartments of the Terraced House is decorated with old Artek furniture and lamps by Festart Design. All objects are for sale. In addition there are changing exhibitions such as art exhibitions. 

Open: Closed in January-February. From March, open on Saturdays 11am -3pm. Summertime Tue-Sun 11 am – 5 pm, closed on Midsummer. Other times on request for groups.

Entry fees: 8/4 €, free entry for those under 7 years. With the same entrance ticket also to The Visitor Center.

Guide bookings: terassitalo@eura.fi. Guide fees for group 60 € (+ VAT. 24 %), max 20 people per tour.

Contact information: Alvar Aallontie 4, apartment 3, 27500 Kauttua,
terassitalo@eura.fi, tel. +358444224828.

visit.alvaraalto.fi: Plan your own way to discover Alvar Aalto and Finland from here.