Villa Bertel Ahlström valmistui vuonna 1911 paperitehtaan johtajan asunnoksi Pyhäjärven rannalle. Nimensä Villa Ahlström sai silloisen paperitehtaan paikallisjohtajan mukaan. Rakennus erosi aiemmasta rakennuskannasta tyylinsä ja rakennusmateriaalinsa, tiilen, vuoksi. Rakennuksen suunnitteli Jarl Eklund, ja se edustaa klassistista tyyliä, jossa pohjakaavaltaan ja julkisivultaan symmetrisen rakennuksen keskiakseli jatkuu puutarhan keskikäytävänä, joka lopulta yhtyy Pyhäjärven Kauttuanlahteen. Alkuperäinen puutarhasuunnitelma on pelkistynyt nykypäivään tultaessa. Pihan sivurakennus toimi autotallina.

Pyhäjärvi-Instituutti muutti rakennukseen vuonna 1989. Pyhäjärvi-instituutti edistää ja kehittää elintarviketaloutta ja ympäristöä koskevaa koulutusta, tutkimusta ja muuta kehitystoimintaa. Instituutti toimi rakennuksessa aina vuoteen 2022 asti. Nykyään rakennus toimii Ruukinkartanon juhlatilana.

Rakennuksen ja Sepäntien välissä on alppiruusutarha, jonne on istutettu kaikki Suomessa jalostetut alppiruusulajikkeet, alppiruusutarhaan voi tutustua tilauksesta. Varaukset Ruukinkartanon kautta.