Uuden paperitehtaan perässä Kauttua sai jälleen paikallisjohtajan Bertel Ahlströmin, jonka mukaan rakennus nimettiin. Villa Bertel Ahlström eli nykyinen Pyhäjärvi-instituutti valmistui vuonna 1911 paperitehtaan johtajan asunnoksi Pyhäjärven rannalle. Sen suunnitteli Jarl Eklund, ja se edustaa klassistista tyyliä, jossa pohjakaavaltaan ja julkisivultaa symmetrisen rakennuksen keskiakseli jatkui puutarhan keskikäytävänä, joka lopulta yhtyi Pyhäjärven Kauttuanlahteen. Alkuperäinen puutarhasuunnitelma on pelkistynyt nykypäivään tultaessa.Pihan sivurakennus toimi autotallina.

Sen edustavat puitteet eristivät paikallisjohtajan syrjään tuotannon ja työväen koskilaaksosta. Se erosi aiemmasta rakennuskannasta myös tyylinsä ja rakennusmateriaalinsa, tiilen vuoksi.

Pyhäjärvi-Instituutti muutti rakennukseen vuonna 1989. Pyhäjärvi-instituutti edistää ja kehittää elintarviketaloutta ja ympäristöä koskevaa kuulutusta, tutkimusta ja muuta kehitystoimintaa. Nykyään rakennus toimii Ruukinkartanon juhlatilana.

Rakennuksen ja Sepäntien välissä on alppiruusutarha, jonne on istutettu kaikki Suomessa jalostetut alppiruusulajikkeet. Alppiruusutarhasta lähtee luontopolku, joka kiertää järven ja Eurajoen alkumetrien rannalta.