Esihistorian opastuskeskus Naurava lohikäärme

 

Naurava lohikäärmeen logoEuran kunnan ylläpitämä Naurava lohikäärme on Suomen ensimmäinen esihistorian opastuskeskus. Toiminta-ajatuksena on kertoa elämyksellisesti Euran esihistoriasta, erityisesti paikkakunnan rikkaasta viikinkiajasta (800–1050 jKr.).

Näyttelytiloissa on esillä alkuperäisiä esinelöytöjä sekä erilaisia kopioita. Kävijöillä on mahdollisuus kokeilla itse erilaisia muinaistekniikoita. Myös näytteillä oleviin esinekopioihin ja tekstiileihin on lupa koskea.

Naurava lohikäärme on saanut nimensä Osmanmäen kalmistosta löydetyn viikinkiaikaisen keihäänkärjen koristekuvion mukaan. Rautaisen keihään putkiosaa koristaa hopeoitu lohikäärmeornamentti.

Naurava lohikäärme sijaitsee vanhassa kivinavetassa Eurantiellä, sisäänkäynti on rakennuksen keskeltä, pyörätieltä. Rakennuksen ympärillä on runsaasti ilmaista parkkitilaa. Samassa rakennuksessa Nauravan lohikäärmeen kanssa toimii lounasravintola Idylli, jossa voi nauttia ateriat ja kahvit lounasaikaan tai muina aikoina tilauksesta.

Aukioloajat:

kesä-elokuu ti-su klo 11-17, muulloin to-pe klo 11-17, la klo 10-14.
Juhlapyhinä suljettu. Suljettu juhannusviikonlopun 22.-25.6.2018.

Pääsymaksut:
Aikuiset 4 €/hlö
Ryhmät yli 10 hlö, 7-17-vuotiaat, eläkeläiset, opiskelijat 2 €/hlö
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.

Heinäkuussa yhteislippu Kauttuan tehtaitten museon kanssa 5 €/2,5 €.

Opastukset:
Opastettuja kierroksia järjestävät Alasatakunnan oppaat ry. Tiedustelut: Esihistorian opastuskeskus Naurava lohikäärme, puh. 044 422 4826 tai Juhani Eskola, puh. 0500 786 622. Opastusmaksu: 49,60 € (sis. alv. 24 %). Avausmaksu aukiolojen ulkopuolella 30 €.

Ajankohtaiset tiedot:
www.facebook.com/naurava
www.instagram.com/nauravalohikaarme

Näyttelyt

Huone 1. ”Euran emännän maailma”

Nauravan lohikäärmeen ensimmäisessä huoneessa tutustutaan naisten elämään. Voit mm. perehtyä tekstiilien valmistukseen rautakautisilla menetelmillä sekä ihastella ensimmäistä Euran muinaispuvun ennallistusta, joka on kokonaan käsityötä. Puku perustuu Luistarin kalmistosta löydettyyn hautaan, josta löytyi runsaasti pronssikorujen alla säilyneitä tekstiilipaloja.

Vitriineissä on esillä Luistarin naisten hautojen esineistöä. Rikkaita hautoja on löydetty myös Käräjämäen kalmistosta, joka sijaitsee Eurajoen toisella puolella, vastapäätä Nauravaa lohikäärmettä. Runsaat korut, työvälineet ja aseet kertovat varakkaista isännistä ja emännistä – kaikilla ei suinkaan ollut varaa pronssikoruihin tai ulkomailta tuotuihin aseisiin.

Huone 2. ”Tashkenttiin ja takaisin – euralaisten viikinkiaikaisia kauppasuhteita”

Näyttelyhuone esittelee muinaisten euralaisten kansainvälisiä suhteita. Huoneessa tutustutaan tarkemmin kauppiasnaisen ja hänen maailmalla matkaavan poikansa elämään. Vitriinien alkuperäiset esineet ovat peräisin Luistarin kalmistosta, esillä on mm. hopeakoristeinen loistomiekka. Mallinuket esittelevät viikinkiaikaista miesten muotia. Tässä huoneessa pääset myös kokeilemaan, kuinka painava viikinkiaikaisen miehen aseistus oli.

Huone 3. ”Löydetty arki”

Näyttelyn viimeisen huoneen esineet ovat arjen käyttöesineitä Luistarin kalmistosta. Pääasiallisia elinkeinoja olivat maanviljely ja karjankasvatus. Myös metsästys ja kalastus oli tavallista. Varallisuutta kertyi ja asukkaiden oli mahdollista hankkia vaihtamalla monenlaista tavaraa seudulla vierailleilta skandinaavisilta viikingeiltä. Arvokkaita pronssikoruja on löydetty jopa lastenhaudoista! Huoneessa on nähtävissä ”Yksi kesä Luistarissa” dvd-esitys, joka kertoo arkeologisten kaivausten vaiheista paikallisella murteella kerrottuna.

Huone 4. "MUOTOILUA AIKOJEN TAKAA  koruja muinaisten esikuvien mukaan" 

Näyttelyssä kerrotaan muinaislöytöjen inspiroimien korujen kautta, millaisia koruja käytettiin etenkin rautakauden eri vaiheissa: kerrotaan tarinaa muinaisesta muodista ja muotoilusta. Näyttelyssä on esillä parisataa arkeologisten löytöjen pohjalta tehtyä korua. Esillä on runsas valikoima Kalevala Korun koruja eri vuosikymmeniltä, mutta myös mm. kotiseutuyhdistysten teettämiä koruja sekä käsityöläisten valmistamia korumalleja.

korunäyttely

Myymälä

Euran mahtava menneisyys on myös nykyisyyttä! Myymälässä on pääasiassa lähialueen käsityöläisten valmistamia, Euran esihistoriaan liittyviä tuotteita. Valikoimissa on mm. koruja, saviastioita, juomasarvia, tekstiilejä, lautanauhoja ja taljoja. Myytävänä on myös Euran esihistoriasta kertovaa kirjallisuutta.

Lisää kuvia myymälästä ja tietoa käsityöläisistä löydät meidän Facebook-sivuiltamme sekä Instagramista.

In English

Naurava Lohikäärme Information Centre of Prehistory

The Naurava Lohikäärme is located in downtown Eura (Eurantie 18). Prehistory museum displays Viking age findings, changing exhibitions and objects modelled on ancient archaeological objects.

The shop sells high-quality items related to prehistory, ranging from jewellery to books.

The information centre of prehistory is open daily during summertime, although not on Mondays and not on holidays. In other times, it is open from Thursday to Saturday.

Open: Thu-Fri 11 am - 5 pm, Sat 10 am - 2 pm. During summertime 1.6.-31.8. Tue-Sun 11 am - 5 pm, closed Mon, (closed during midsummer). Holidays closed. Other times on request for groups.

Entry fees: 4/2 €, free entry for those under 7 years.

Guide bookings: esihistoria(at)eura.fi. Guide fees for group 49,60 € (max 30 persons per guide).

Contact information: Eurantie 18, 27510 Eura
esihistoria(at)eura.fi, tel. +358444224826.

 

Current information (in Finnish):
www.facebook.com/naurava
www.instagram.com/nauravalohikaarme

Naurava lohikäärme, kuva: Juha Koivula 

 

 

 

Visit Pyhäjärviseutu

Tutustu alueen palveluihin

 

 

Asumaan Euraan

 

Satasote rakentuu

satasote.fi

Yhteystiedot

Naurava lohikäärme

Eurantie 18, 27510 Eura

puh. 044 422 4826

esihistoria@eura.fi

www.eura.fi/naurava

www.facebook.com/naurava

www.instagram.com/nauravalohikaarme

Aukioloajat

Aukioloajat:

kesä-elokuu ti-su klo 11-17
muulloin to-pe klo 11-17, la klo 10-14
Juhlapyhinä ja juhannusviikonloppuna suljettu.