TYP-toiminta on toimintamalli, missä TE-palvelut, hyvinvointialue, kunta ja Kela yhdessä auttavat pidempään työttömänä olleita työnhakijoita.

TYP-toiminta on tarkoitettu niille, joilla työllistymisvaikeudet johtuvat osaamisen puutteen lisäksi myös elämänhallinnan ongelmista tai/ja toimintakyvyn rajoitteista.

TYP-toiminnan tavoitteena on tukea työttömän työllistymistä tarjoamalla hänelle palvelutarpeensa mukaisia hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluita, julkisia työvoima- ja yrityspalveluita sekä Kelan kuntoutuspalveluita. Samalla edistetään yksilöllisesti asiakkaan työkykyisyyttä ja työllistymistä.

TYP-toimintaan ohjaudutaan pääsääntöisesti te-palvelujen asiantuntijan tai hyvinvointialueen sosiaaliohjaajan yhteisellä päätöksellä, jonka asiakas hyväksyy.

TYP-toiminta perustuu lakiin työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta (1369/2014).

Euran kunta kuuluu Satakunnan TYP-alueeseen, jonka toiminnasta suurimman vastuun kantaa Porin kaupunki. Muut mukana olevat kunnat ovat Harjavalta, Huittinen, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Siikainen, Säkylä ja Ulvila.