Koronan tehosterokotukset syystalvella 2022

Koronan tehosterokotukset ylläpitävät suojaa vakavaa tautia ja kuolemaa vastaan. Kun käytetään varianttivalmisteita, ne myös laajentavat suojan immunologista pohjaa.

THL suosittelee syystalvella 2022 uutta koronan tehosterokotusta sairastetuista taudeista tai saaduista rokoteannoksista riippumatta

Tehosterokotteen voi antaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Jos henkilö on sairastanut koronataudin loka-joulukuussa, ei hän suojan kannalta tarvitse varianttirokotetta alkuvuodesta 3 kuukautta sairastamisen jälkeen. Hän on saanut taudin sairastamisesta erinomaisen tuoreen suojan, mutta on oikeutettu ottamaan myös rokotteen.

Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskinarvion perusteella esimerkiksi työkomennuksen tai matkan kohdemaan vaatimusten vuoksi.

Jos henkilö ei saanut syystalven tehosterokotusta vuonna 2022, hän voi hakea sen vuoden 2023 puolella.

THL:n aiemmat suositukset koronarokotusten perussarjasta ja tehosteista ovat voimassa

  • 60–64-vuotiaille suositellaan neljää rokoteannosta
    Katso tarkemmin: Neljäs rokoteannos
  • Perusterveille 18–59-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille suositellaan kolmea rokoteannosta
    Katso tarkemmin: Kolmas rokoteannos

Tuleeko syystalven tehosteen jälkeen uusia annoksia?

Kun henkilö on saanut syystalven tehosteannoksen, ei hänelle toistaiseksi suositella enempää annoksia.

Seuraava tehosteannos annetaan vasta, kun se on epidemiologisen tilanteen, saatavilla olevien rokotteiden ja rokotteista saatavan hyödyn kannalta perusteltua. THL antaa tästä silloin uuden suosituksen.

Ajanvaraus

Ajanvaraus neuvolaikäisten lasten rokotuksille oman neuvolaterveydenhoitajan puhelinaikoina. Huomioitava on, että lapsen rokottamiselle on oltava kaikkien huoltajien allekirjoittama suostumus. Suostumukseksi kelpaa myös itse kirjoitettu suostumus, josta käy ilmi, mitä suostumus koskee (kaikkien huoltajien allekirjoituksin). Huoltajan suostumuslomakkeen voit tulostaa täältä: Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle (thl.fi)

Sähköinen ajanvaraus

VARAA AIKA SÄHKÖISESTI TÄSTÄ LINKISTÄ. Sähköinen ajanvaraus on mahdollista vain yli 18-vuotiaille kuntalaisille. Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista verkkopankkitunnuksen, mobiilivarmenteen tai varmennekortin avulla.

Valitse palvelu:

  • Koronarokotukset neuvoloissa

aikoja varattavissa tällä hetkellä vain Euran neuvolasta

Alle 18-vuotiaiden ajanvaraus vain puhelimitse.

Puhelinajanvaraus

Puhelinajanvaraus numerosta 044 422 4432

  • ma, ti, ke ja to klo 10-11.

Puhelinajanvarauksessa on käytössä takaisinsoittotoiminto ja soittaja kuulee ensimmäiseksi tiedotteen. Tiedote on ensin kuunneltava ja ohjeen mukaan voi jättää takaisinsoittopyynnön.

Puhelinliikenteen ruuhkautuessa takaisinsoittoa voi joutua odottamaan. Jos takaisinsoittoa ei pysty jättämään, on soittoaika ohittunut tai puheluiden ruuhkautuminen on estänyt puhelua pääsemästä läpi takaisinsoittopyyntöön. Yritä silloin soittaa uudelleen seuraavana ajanvarauspäivänä.

Rokotukselle tultaessa huomioitavaa

Rokotuksiin on tultava terveenä ja maskilla suojautuneena.
Pyri tulemaan varaamallesi ajalle täsmällisesti, jotta odotustilassa voidaan huolehtia turvasuositusten toteutumisesta. Varaudu jäämään rokotuksen jälkeen seurantaan 15 minuutiksi.