27.4.2022

Koronatiedote 27.4.2022

Euran kunnan koronavirusepidemiaan liittyviä rajoituksia ja toimenpiteitä arvioiva työryhmä kokoontuu 1–2 viikon välein arvioimaan koronatilannetta alueellisesti ja paikallisesti Eurassa. Työryhmä kokoontui 25.4.2022 arvioimaan Satakunnan alueellisen tartuntatautien työryhmän antamia suosituksia Euran kunnassa. Koronaepidemia Satakunnassa jatkuu aktiivisena, mutta sairaalahoidon kuormitus on kääntynyt selvään laskuun. Myös hoivakotien tapausmäärät ovat vähentyneet.

Euran kunta noudattaa edelleen jatkossa oman palvelutuotannon ja kunnan tilojen käytön osalta alueellisen tartuntatautien työryhmän antamia suosituksia: https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19/epidemian-torjunta-ja-voimassa-olevat-alueelliset-suositukset 

Kunnan palveluista vastaavat tahot tiedottavat erikseen palveluiden avaamisista ja terveysturvallisuustoimista.

THL on 14.4.2022 poistanut yleisen maskisuosituksen Suomessa lukuun ottamatta seuraavia tilanteita:

  • julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, kun hakeudutaan koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • jos on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
  • jos tietää altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti kotona pysymistä oireiden väistymiseen saakka. Maskin käyttöä suositellaan Satakunnassa kuitenkin edelleen henkilökunnalle ja vierailijoille:

  • terveydenhuollon kaikissa toimipisteissä (sairaalat, terveyskeskukset, vastaanotot)
  • ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa
  • vammaispalveluiden hoitoyksiköissä
  • vanhusten laitos- ja kotihoidossa

Jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Erityisesti rokottamattomien sekä niiden, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista huolimatta kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti (FP2/3).

THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä iäkkäiden hoivakodeissa asuville. Iäkkäiden hoivakodeissa neljänsiä annoksia suositellaan kaikille ilman varsinaista alaikärajaa. Neljättä annosta ei kuitenkaan katsota tarpeelliseksi esimerkiksi kehitysvammaisten hoivakodeissa asuville nuoremmille henkilöille, vaan suositus koskee nimenomaan iäkkäitä. 80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville neljäs annos voidaan antaa, kun 3 kuukautta kolmannesta annoksesta on kulunut. Jos 80 vuotta täyttänyt tai iäkkäiden hoivakodissa asuva on saanut kolme rokoteannosta ja sen lisäksi sairastanut koronavirustaudin, hän ei toistaiseksi tarvitse neljättä rokoteannosta. Kaksi rokoteannosta saaneelle koronataudin sairastaneelle 80 vuotta täyttäneelle tai iäkkäiden hoivakodissa asuvalle suositellaan kolmatta annosta, kun 3 kuukautta sairastetusta taudista tai edellisestä rokoteannoksesta on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia myös 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

  • Elinsiirto tai kantasolusiirto
  • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
  • Immunosuppressiivinen syöpähoito
  • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
  • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
  • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
  • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Influenssa A tapaukset ovat selvässä nousussa. Viime viikolla todettiin Satakunnassa  jo 62 influenssa A-tapausta, kun edellisviikolla niitä oli 26. Epidemia näkyy nyt jo sekä potilailla että henkilökunnalla.

Influenssan  oireet:

  • äkillinen kuume > 38 ºC (alle 3-vuotiailla > 38.5ºC) JA
  • hengitystieoireet kuten yskä, kurkkukipu, hengitysvaikeus
  • joissakin tapauksissa voi olla muita oireita kuten lihaskipua ja joskus ripulia

Pääosa influenssaa sairastavista ei tarvitse erityistä lääkehoitoa, vaan influenssa hoituu kotona levolla ja tarvittaessa otettavalla särky- tai kuumelääkityksellä. Jos oireiden alusta on alle 48 tuntia ja oireesi ovat vaikeat, tai kuulut seuraaviin riskiryhmiin, ole yhteydessä omaan työterveyshuoltoon tai sote-keskukseen. Tällöin harkitaan influenssan lääkehoitoa ja tarvetta lääkärin arvioon.

  •  Olet raskaana tai olet juuri synnyttäneet (alle 4 viikkoa synnytyksestä)
  •  Olet runsaasti ylipainoinen (BMI yli 40)
  •  Olet lääkärinhoidossa kroonisen sairautensa vuoksi:  sinulla on säännöllistä lääkitystä vaativa sydän- tai keuhkosairaus tai diabetes (ei lievä verenpainetauti)  krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta vastustuskykyä heikentävä tauti, esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio vastustuskykyä heikentävä hoito (elinsiirto, solunsalpaajat, TNF-alfa-salpaaja, kortikosteroidi >15 mg/vrk 2–4 viikkoa, muu immuunivastetta heikentävä hoito) krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti
  •  Kuulut terveydenhuoltohenkilökuntaan

Pysy kotona, kunnes sinulla on ollut vähintään yksi kuumeeton päivä ja muiden oireiden tulee olla selvästi lievittyneet. Lisäksi vältä kontaktia riskiryhmiin kuuluviin vähintään viikon ajan.

Euran kunnan koronavirusepidemiaan liittyviä rajoituksia ja toimenpiteitä arvioiva työryhmä

Takaisin listaukseen