17.5.2024

Kauttuan Ruukinpuisto mukaan eurooppalaisen kulttuurimatkailun teollisuusperintöreittiin

Satakuntaan avataan eurooppalainen kulttuurimatkailun teollisuusperintöreitti  
 

Euroopan teollisuusperintöreitti ERIH (European Route of Industrial Heritage) liittää tänä keväänä joukkoonsa suuren määrän uusia kohteita Suomesta. Satakunnan kannalta uutinen on merkittävä, sillä alueelta on mukana viisi teollisuusperintökohdetta, jotka avaavat Satakuntaan 17.5.2024 Suomen ensimmäisen virallisen ERIH Regional Route:n eli alueellisen reitin.   

Länsirannikon reitiksi (West Coast Route) nimetyn alueellisen reitin kohteet ovat Leineperin ruukki, keväällä 2024 uudistettu Friitalan nahkamuseo, Alvar Aalto -kulttuurireitillä olevat Ahlströmin ruukki ja Kauttuan Ruukinpuisto, sekä reitin ankkuripisteenä toimiva Rosenlew-museo Porissa. 

Kohteet kertovat Satakunnan teollisesta kehityksestä aina ruukkien aikakaudelta monialaiseen nykypäivän teollisuuteen.  Satakunnan teollisuuden historia ulottuu 1600-luvulle, jolloin ensimmäiset sahat ja ruukit perustettiin. Sijainti Pohjanlahden rannalla on tehnyt mahdolliseksi tärkeät kauppayhteydet maailmalle, ja avannut mahdollisuudet teolliseen kehittymiseen. 

Nyt avattava Länsirannikon reitti tuo kansainvälistä näkyvyyttä alueen teollisuusperinnölle. Reittikohteista ja niiden läheisyydestä löytyy korkeatasoisia palveluja, kuten arkkitehtuuria, näyttelyitä, kulttuurielämyksiä, majoitusta ja ravintola- ja kahvilapalveluita. “Muodostaessamme alueellista reittiä teemme samaa teollisuusperinnölle, mitä täällä on aina tehty teollisuuden ja elinkeinojen suhteen. Kun luomme yhteyksiä paikallisesti ja kansainvälisesti, parannamme alueen viihtyisyyttä ja vetovoimaa. Samalla edistämme kestävää kulttuurimatkailua”, toteaa intendentti Leila Stenroos Rosenlew-museosta.  

 
Avajaisohjelmaa 17.5. alkaen 
ERIH-reitti laajentuu keväällä 2024 Suomeen kaikkiaan 16 uuden jäsenen myötä. Näin muodostuva valtakunnallinen Teollisuusperintöreitti ja alueellinen Länsirannikon reitti viettävät avajaisia 17.5.2024 reitillä mukana olevissa kohteissa. Osa ohjelmasta sijoittuu sitä seuraavaan viikonloppuun. Länsirannikon reitin kohteissa on tarjolla mm. seuraavaa ohjelmaa: 

Rosenlew-museo:  Museoiden superlauantaissa 18.5. klo 18 soittaa Mathias Sandberg trio ja klo 19–22 Lautapelejä! -tapahtuma. Vapaa pääsy tapahtumiin ja näyttelyihin 18.5. klo 11–22. 

Friitalan nahkamuseo: uudistettu perusnäyttely ”FRIITALAN AIKA” avautuu yleisölle perjantaina 17.5.2024 ja nahkamuseo on avoinna myös museoiden superlauantaina 18.5. klo 10–15. Vapaa pääsy. 

Ahlströmin ruukki: opastettu kierros Ahlström Voyage -näyttelyssä vanhassa pajassa pe 17.5. klo 17, opastettu kierros Makkarakosken sahamuseossa la 18.5. klo 11, opastettu ruukkikierros Ahlströmin ruukissa Noormarkussa la 18.5. klo 14. Kierrosten hinnat 20/18 €/Museokortti. 

Leineperin ruukki: Avoinna 18.–19.5. la-su klo 12–16. Uusi näyttely ”Tyttäristä taitavia emäntiä” auki infossa, uudistunut Työläisen asunto -museo ja Kangasniemen urheilumuseo. Kaikkiin vapaa pääsy. 

Kauttuan Ruukinpuisto: opastettu kierros la 18.5. klo 12 (maksuton), terassitalo ja vierailukeskus avoinna la klo 11–15 (yhteislippu 8/4€). 

Lisätietoja: 
Rosenlew-museon intendentti Leila Stenroos, leila.stenroos@pori.fi, 044 701 9510 

Teollisuusperintöseura ry, projektisuunnittelija Emmi Koivisto, emmi.koivisto@varkaus.fi, 041 7325068 

LÄNSIRANNIKON REITTI 

https://www.erih.net/i-want-to-go-there -> Regional Routes -> Finland West Coast 

Rosenlew-museo (https://rosenlewmuseo.pori.fi/

Friitalan nahkamuseo (http://www.ulvila.fi/nahkamuseo

Leineperin ruukki (http://www.leineperinruukki.fi/

Ahlströmin ruukki (https://ahlstrominruukki.fi/

Kauttuan Ruukinpuisto (https://www.ruukinpuisto.fi/)  

Teollisuusperintöseura ry:n hanke 
Teollisuusperintöseura ry koordinoi vuosina 2023–2024 hanketta, joka vahvistaa suomalaisten teollisuusperintökohteiden asemaa ERIH-reitillä. Hankkeen ansiosta ERIH-reitti laajentuu keväällä 2024 Suomeen 16 uuden jäsenen myötä. Tähän asti reitillä on ollut Suomessa vain kolme kohdetta. Hankkeen aikana on tiivistetty toimijoiden välistä yhteistyötä myös valtakunnallisesti luomalla suomalainen 19 kohteen Teollisuusperintöreitti. Hanketta on osittain rahoitettu Museoviraston avustuksella. Ks. www.teops.fi/teollisuusperintoreitti 

European Route of Industrial Heritage eli ERIH 

ERIH on yksi Euroopan neuvoston 48 sertifioidusta kulttuurireitistä, ja sillä on yli 300 jäsentä 30 maassa. Reitin kohteet liittyvät osaksi eurooppalaista kokonaisuutta, ja kohteet voivat muodostaa alueellisia tai teeman mukaisia reittejä. Kestävää kulttuurimatkailua edistävään ERIH-reittiin kuuluminen luo jäsenille kansainvälisen yhteistyön mahdollisuuksia ja liittää suomalaisia teollisuusperintökohteita eurooppalaiseen kontekstiin. Ks. https://www.erih.net/ 

Reittikohteet Suomessa ja muualla Euroopassa: https://www.erih.net/ 

Takaisin listaukseen