Kiukaisten keltainen koulurakennus ulkoapäin kuvattuna
Kiukaisten koulu Kuva: Satu Palokangas

1.12.2022

KIUKAISISSA RUOKAHÄVIKIN KIMPPUUN POSITIIVISELLA ASENTEELLA 

Suomessa on valtakunnallisena tavoitteena ruokahävikin puolittaminen vuoteen 2030 mennessä. Tämänhetkinen maailmantilanne ja siitä johtuva ruoan hinnan nousu, tuovat ruokahävikkiasian kirjaimellisesti meidän kaikkien lautasille: kodeissa, kouluissa ja työpaikoilla.  

Me tarvitsemme usein esimerkinnäyttäjiä. Kun joku taho onnistuu projektissaan ja saa aikaan positiivisia tuloksia, siitä on paitsi ilo kertoa muille, se myös kannustaa ja innostaa muita ryhtymään toimiin. Euran kunnassa ruokahävikkipilotissa Kiukaisten koulu nousee esimerkin lailla kannustamaan meitä ihan kaikkia. Koulu on kokonaisuudessaan erinomainen esimerkki sitoutumisesta ja siitä mitä se saa aikaan.  

Kiukaisten koulun ruokalinjasto ruokasalissa. Kuvassa näkyy, että tarjolla muun muassa leipää, salaattia, piimää.
Kiukaisten koulun ruokalinjasto

Kun koko yhteisö, Kiukaisten koulun koko henkilökunta (rehtori, opettajat, ruokapalvelutyöntekijä sekä oppilaat) ottivat asiakseen ja tavoitteekseen tosissaan ryhtyä toimiin.

Tuloksia saadaan aikaan, kun on positiivinen asenne tekemiseen, tavoitteellisuus ja ruoan arvostaminen, halu opettaa näitä arvoja myös koulussa ja voimakas tunne siitä, että on haaskausta heittää ruokaa roskiin. Kun vielä koko koulu sitoutuu asiaan eli ihan jokainen kantaa ”kortensa kekoon”, tulokset puhuttelevat.  

Syyskuussa Kiukaisten koululla punnittiin kolmessa viikossa lautashävikki ja tulokset olivat siltä ajalta 10,6 kg. Kun nyt seurantajaksolla marraskuulla tehtiin sama, tulos oli 6,3 kg hävikkiä.

Iloinen Riitta esittelee, miten vähän maanantaina on tullut ruokahävikkiä

Ruokapalvelutyöntekijä Riitta Santalan mukaan oli mukavaa jutustella oppilaiden kanssa aiheesta ja Riitta ystävällisesti ohjasikin oppilaita ottamaan lautaselleen sen verran ruokaa, kun jaksaa syödä. Lisää voi aina hakea. Näin pienillä ”tempuilla” oli mahdollista saavuttaa tuloksia. Riitan mielestä se ei kuormittanut häntä mitenkään lisää, vaan päinvastoin hän koki, että näin on mm mahdollista vaikuttaa. Nämä asiat ovatkin usein pieniä tekoja, ja kun kaikki tekevät tai osallistuvat, saadaan isoja vaikutuksia.  

Asenne ja arvot ohjaavat meidän ihmisten käyttäytymistä. Ne vaikuttavat kaikkeen, jopa ruokahävikin vähentämiseen. Kun me arvostamme ruoka-annosta edessämme, joka on tuotettu ja valmistettu meitä varten, se on kulkenut pitkän matkan ollakseen meidän lautasellamme, me todennäköisesti syömme ottamamme ruoan, ”lautasen tyhjäksi”.  

Meille jokaiselle voisi olla hyväksi ottaa oppia Kiukaisten koulun oppilaiden ja henkilöstön asenteesta. Opitaan, osallistutaan, ollaan kiinnostuneita, keksitään miellyttäviä pieniä tekoja, juuri sellaisia, jotka sopivat meille. Kun näitä toimia voidaan monistaa, jokaisen kohdalle ei lankea kovinkaan isoa työtaakkaa ruokahävikin pienentämisen osalta, lautashävikki voidaan pienentää pelkästään sen avulla, että syödään lautanen tyhjäksi. Siinä samalla säästämme euroja, ympäristöä, pienennämme jätemääriä ja arvostamme ruokaamme. 

Hävikki ei hyödytä ketään, syötäväksi tarkoitettu ruoka on tehty meitä varten. Ottakaamme mallia näistä ala-asteen oppilaista ja nauttikaamme ruoastamme, joka murusta.

Kirjoittaja: Satu Palokangas, ympäristötekniikan insinööri, ruokahävikkipilotin vetäjä

Takaisin listaukseen