8.4.2020

Kulttuurituottaja retkeilee: patikointia Koskeljärvellä

8.4.2020

Terhi Puustelli

Nyt poikkeusolojen aikaan moni suuntaa retkeilemään luontoon. Se onkin suositeltavaa, sillä luonnossa tartuntariski on pieni ja luonnossa liikkumisella on paljon terveellisiä vaikutuksia. Lähiluonnon arvostus korostuu näinä aikoina entisestään.

Suuntasimme viikonloppuna mieheni kanssa patikoimaan Koskeljärvelle. Koskeljärvi on kansainvälisesti arvokas lintuvesi ja Lounas-Suomen suurin mökitön järvi. Alue kuuluu Natura 2000 -verkostoon monipuolisen linnustonsa ja suojeltavien luontotyyppiensä ansiosta. (lähde: www.luontoon.fi)

Koskeljärvi sijaitsee Euran eteläisimmässä osassa Honkilahden ja Hinnerjoen alueella. Matkaa Euran keskustasta Koskeljärvelle tulee noin 20 kilometriä. Lähdimme patikoimaan Uhratun pysäköintialueelta. Uhrattu lienee nimestä päätellen ollut joskus historian saatossa uhripaikka. Perimätiedon mukaan viime vuosisadan alussa Uhratussa pidettiin juhannuskokkoja ja kalliolla tanssittiin.

Koskeljärvi

Retkemme määränpäänä oli Pyhäniemen laavu. Pyhäniemi on todennäköisesti myös ollut uhripaikka ja näin ollen patikointireitti kulki kokonaisuudessaan vanhoilla palvontapaikoilla.

Ensin reitti kulki helppokulkuista tietä järven reunaa pitkin kohti Kirkkolahtea vajaan kahden kilometrin verran.

Maisema kylpi auringossa. Ihastelimme järveä ja bongasimme muun muassa joutsenia. Aurinkolasit oli hyvä pitää päässä, sillä uv-säteily oli viikonlopun aikana Suomessa tavanomaista voimakkaampaa otsonikadon vuoksi. Ilmatieteenlaitoksen mukaan tilanne vastaa Etelämantereen keväisen otsoniaukon aikaa. 18 kilometrin korkeudella on jopa 90 prosenttia vähemmän otsonia kuin normaalisti.

Pitkospuut Pyhäniemen laavulle
Joutsenet lähdössä lentoon

Kirkkolahdelta Pyhäniemeen päin reitti muuttui mukavan haastavaksi. Osittain reitti kulki pitkospuita pitkin ja se vaatikin välillä erityistä tarkkaavaisuutta. Muutama hieman vetisempi kohta piti nimittäin ylittää, joten vedenpitävät jalkineet olivat hyvä valinta tälle keväiselle patikkaretkelle. Reitti oli hyvin koko matkan merkitty – ensikertalaisetkin pärjäsivät hienosti.

Pitkospuilla kulkeminen vaati tarkkaavaisuutta

Perillä Pyhäniemen laavulla, jonne oli matkaa reilu neljä kilometriä, söimme eväät. Laavu sijaitsee upealla paikalla niemen kärjessä. Tuuli ei osunut nuotiopaikalle, vaan saimme nauttia eväät kevään lämmöstä nauttien.

Pyhäniemen laavulla

Laavulla oli polttopuut valmiina ja huussiinkin pääsi – Kaikki oli hoidettu hienosti retkeilijöitä varten. Tulipaikoilla ja laavuissa pitää nyt korona-aikana muistaa kahden metrin turvaväli ja käsihygienia, muistuttaa Metsähallituksen Luontopalvelut. Laavulta palasimme samaa reittiä takaisin lähtöpaikalle Uhrattuun.

Reitti oli hyvin merkitty
Pitkospuilla kulkeminen vaati tarkkaavaisuutta

Koskeljärvi oli hieno kokemus – oikea retkeilijän keidas muun muassa sen erämäisyyden, linnuston ja historiansakin vuoksi. Koskeljärvi sopii myös perheiden retkikohteeksi. Lasten kanssa voi kulkea lyhyemmän matkan, kun pysäköi auton Kirkkolahden veneenlaskupaikalle ja lähtee siitä jalan kohti Pyhäniemen laavua.

Koskeljärvi

Lisätietoja Koskeljärven reitistä ja kartan löydät täältä: https://www.luontoon.fi/koskeljarvi

Hyvää kevättä – Nautitaan luonnosta!

Kulttuurituottaja
Terhi Puustelli

Takaisin listaukseen