Yleisöä Euran aurinkopuistoa esittelevässä tilaisuudessa

3.2.2023

Kauttuan aurinkopuisto keräsi valtuustosalin täyteen

Tällä viikolla Eurassa on puhututtanut aurinkosähkö ja A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n suunnittelema yli 50 miljoonan euron aurinkopuisto Kauttualle. Hankkeen johto esitteli suunnitelmia avoimessa yleisötilaisuudessa ja valtuustosali täyttyi uteliaista.

Esittelijöinä toimivat A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Peter Ahlström, metsäjohtaja Timo Viinamäki ja puiston tekninen toteuttaja AII Energy Systemsin Pekka Viljakainen. Kunnan terveiset välittävät valtuuston puheenjohtaja Timo Kalli ja kunnanjohtaja Juha Majalahti.

Suunnitellun alueen laajuus on 90 hehtaaria ja teho 62,5 MWp. Kokonaisluku ei välttämättä yksistään kerro hankkeen laajuutta, ja eräs yleisön jäsen kertoikin laskeneensa, että aurinkopuisto tuottaisi vuosittain sähköä noin 4000 omakotitalon tarpeisiin.

Yleisön joukossa heräsi huoli, kannattaako metsää todellakin kaataa aurinkopuiston tieltä. Timo Viinamäki kertoi laskeneensa, että kun aurinkovoima korvaa fossiilisen energian tuotannon, hiilidioksidia sitoutuu noin 100-kertaisesti hehtaaria kohden verrattuna metsän kykyyn sitoa hiiltä. Lisäksi alueen puusto on elinkaarensa siinä vaiheessa, että hakkuut olisivat pian joka tapauksessa edessä.

Lisäksi aurinkopaneelien alle kylvetään maksimaalisesti hiilidioksidia ja typpeä sitova seos, joka estää ravinteiden valumista järveen.

Luontoselvityksissä on löytynyt muutamia liito-oravahavaintoja ja näin ollen suunniteltu alue tulee hieman supistumaan. Lisäksi suoja-alueita perustetaan.

Hankkeen oletetaan etenevän vauhdilla ja tavoitteena on tuottaa sähköä jo vuonna 2024. Maakuntakaava mahdollistaa aurinkopuiston rakentamisen ja kunnanjohtajan mukaan prosessi etenee todennäköisimmin suunnittelutarveratkaisuna. A. Ahlström Kiinteistöt omistaa aurinkopuiston maa-alueen ja yritys vastaa kokonaisuudessaan hankkeen rahoituksesta.

Tiedotamme aktiivisesti projektin eri vaiheissa. Etenkin euralaisten urakoitsijoiden kannattaa seurata viestintää, sillä hanke tulee tarjoamaan monenlaisia urakoita toteutuksen eri vaiheissa.

#aurinkosähkö #vihreäsiirtymä #eurankunta

Takaisin listaukseen