Kuvassa Pro Eura mitalien saajat Kai Keinänen ja Teija Kirkkala. Palkintoa luovuttamassa valtuuston pj Timo Kalli ja vs. kunnanjohtaja Kari Kankaanranta. Kuva: Sirpa Wahlqvist

6.12.2023

Itsenäisyyspäivän juhlintaa Eurassa!

Itsenäisyyspäivän juhlassa luovutettiin Pro Eura mitalit toiminnanjohtaja Teija Kirkkalalle ja valmentaja Kai Keinäselle

Teija Kirkkalalla on yli 30 vuoden kokemus ympäristö- ja elintarvikealan asiantuntijatehtävistä muun muassa viranomaisena ja tutkijana. Kirkkala on toiminut pitkään Pyhäjärvi-instituutin toiminnanjohtajana. Kirkkalan johtamalla Pyhäjärvi-instituutilla on poikkeuksellisen merkittävä vaikutus Euran alueen ruoantuotannon, vesistöjen, ja vesiensuojelun sekä kiertotalouden tutkimus-, kehittämis- ja koulutustoiminnassa. Kirkkala on johtamalla Pyhäjärvi-instituuttia menestyksekkäästi edistänyt tutkimuksen kehittymistä kunnassa ja tehnyt Euraa merkittävällä tavalla tunnetuksi.

Pro Eura mitaleilla palkitut Teija Kirkkala ja Kai Keinänen, palkintoa luovuttamassa valtuuston pj Timo Kalli. Kuva: Kari Toivonen

Kai Keinäsen perustama Euran karateseura on toiminut vuodesta 1997 alkaen ja vuodesta 1999 Honkilahdella. Keinänen on toiminut lisäksi pitkään karaten maajoukkuevalmennuksessa. Keinäsen valmennus perustuu vahvasti välittämiseen ja yksinkertainen tavoite on pyrkiä voittamaan. Näillä opeilla Euran karateseura on saavuttanut maailmanmainetta. Keinänen on vetämällä Euran karateseuraa menestyksekkäästi edistänyt liikunnan kehittymistä kunnassa ja tehnyt Euraa merkittävällä tavalla tunnetuksi.

Lämpimät onnittelut palkituille!

vs. kunnanjohtaja Kari Kankaanranta. Kuva: Kari Toivonen

Suomi on tänään 106-vuotias! Näillä sanoilla vs. kunnanjohtaja Kari Kankaanranta tervehti itsenäisyyspäivän juhlavieraita kunnan järjestämässä juhlassa Euran koulukeskuksen auditoriossa. Kari Kankaanranta peilasi tervehdyspuheessaan maailmaa ja Suomea 106 vuotta sitten todeten, että tuohon reiluun sataan vuoteen mahtuu monenlaisia tapahtumia, jotka me suomalaiset olemme saaneet tai joutuneet kohtaamaan. Sodat, lamat, pandemiat, muut kriisit, liittymiset eri kansainvälisiin yhteisöihin, kansainvälistyminen, elintason nousu, menestykset eri urheilulajeissa aina olympiatasolla asti, Nobel-palkinnot, peruskoulu-uudistus, kansanterveystyön uudistuminen jne. Kari Kankaanranta totesi, että edellä mainitut tapahtumat ja historiamme ovat tehneet Suomesta sen , mikä Suomi tänä päivänä on; hyvinvointia ja turvallisuutta tarjoava yhteiskunta.

Vaikka meillä Eurassa on viime vuosikymmenenä kohdattu hyvinvointiamme uhkaavia isojen työllistäjien toiminnan päättymisiä, on paikallinen elinkeinoelämä osoittanut vahvuutensa ja rohkeutensa, joka konkretisoituu muiden muassa matalana työttömyysasteena ja näin mahdollistanut kunnan vahvan palvelurakenteen.

Kankaanranta muistutti, että myös kunnan toiminta on kasvutarina.  Lähitulevaisuudessa, jo pelkästään taloudellisistakin syystäkin johtuen, meidän tulee edellyttää itseltämme uudistumista ja muutosta tavassamme tuottaa palveluita ja muuta toimintaa. Haluamme, että Eura on tulevaisuudessa nykyistäkin vahvempi ja uusia asukkaita kiinnostava paikkakunta. Tehdään asioita sydämellä euralaisten hyvinvoinnin vahvistamiseksi. 

Itsenäisyyspäivän juhlapuheen pitänyt toimitusjohtaja Tuomas Pere totesi katsovansa Suomea Eurassa varttuneen silmin, mutta myös yrittäjän ja yritysjohtajan silmin. Yrittäjyys on yksi itsenäisen Suomen vapauksista ja yksi sen taloudellisen hyvinvoinnin kivijaloista. Yritystoiminnan varassa Suomen kansantalous nousee tai kaatuu. Kun yrittäjä yhdessä omien työntekijöiden kanssa onnistuu eli liiketoiminta menestyy, syntyy paljon hyvää ympäröivälle yhteiskunnalle.

Tuomas Pere nosti esiin myös Euran ainutlaatuisen historian. Euran emännän puku ja sen koriste-esineet viestittävät siitä, että yhteydet maailmalle ovat toimineet jo tuhat vuotta sitten. Tämä kannustaa nykyeuralaisia olemaan avoimia uusien asioiden edessä. Elämänlaatu on Satakunnassa kohdillaan – tämä on monella tapaa verraton paikka asua, elää, tehdä töitä.

Juhlapuhuja halusi erikseen nostaa esille Euran ainutlaatuisen talkookulttuurin. Urheilun ympärille on Eurassa aina kerääntynyt väkeä tekemään yhteistä hyvää. Vahva osoitus tästä on uusi hieno talviharjoitteluhalli – kunta maksoi mutta talkooryhmä vastasi hallin pystyttämisestä! Hallista on nyt iloa monien euralaisten lasten, nuorten ja aikuisten liikuntaharrastamiseen ja harjoitteluun.

Pere muistutti ja rohkaisi myös euralaisia ja satakuntalaisia tarttumaan mahdollisuuksiin, mitä isot megatrendit meille tarjoavat ja käytti esimerkkinä vihreää siirtymää. Pääset lukemaan koko mainion juhlapuheen tästä linkistä.

Toimitusjohtaja Tuomas Pere
toimitusjohtaja Tuomas Pere. Kuva: Kari Toivonen
Takaisin listaukseen