31.5.2023

Hei nuori, hauskaa kesää!

Teksti: Lenni Lehtonen

Kauttuan Nuokkarilla käy kova kuhina ja syystä, sillä puheenaiheena on juuri alkamaisillaan oleva kesä. Euran kunnan nuorisopalveluiden nauravainen ja energinen työryhmä lupailee tapahtumarikasta kesää. Tapahtumakalenterista löytyy kaikenlaista koettavaa kotikulmilla ja kauempanakin. Yhteen ääneen he kannustavat nuoria osallistumaan tapahtumiin ja kokeilemaan jotain uutta.

– Euralaisen nuorisotyön vahvuudet ovat monipuolisuus ja joustavuus. Nuorisopalveluissa voidaan kokeilla kaikkea uutta. Tavoitteenamme onkin kuunnella ja toteuttaa nuorten toiveita, hyvinvointipäällikkö Teija Henriksson kertoo.

Paikalliset nuoret saavat Henrikssonilta kehuja aktiivisuudestaan ja osallistumisestaan nuorisopalveluiden toimintaan, jota kesälläkin riittää. Kauttuan Nuokkari on auki heinäkuun loppupuolelle ja nuoriso-ohjaajat liikenteessä läpi kesän. Nuoriso-ohjaajiin saa yhteyden kesän aikana sekä kasvotusten että sosiaalisen median kautta.

– Nuorisopalvelut löytää Facebookista, Instagramista ja Snapchatista. Yleisten tilien lisäksi työntekijöillä on henkilökohtaiset tilit käytössä ja heihin saa yhteyden nuorisotilojen ja tapahtumien lisäksi somen välityksellä, Henriksson kertoo.

Kesäänsä Henriksson aikoo viettää geokätköilyn, rennon oleskelun ja äänikirjojen parissa. Unohtamatta päiväretkiä, joita löytyy myös nuorisopalveluiden tapahtumakalenterista.

Särkänniemeen, Särkänniemeen!

Alkavasta kesästä on innoissaan myös nuoriso-ohjaaja Janina Nurmi, joka kertoo paikallisten nuorten vierailleen kiitettävästi Nuokkarilla ja nuorisopalveluiden tapahtumissa.

– Kasvokkain kohtaaminen nuorten kanssa on ihanaa! Meillä käy paljon aktiivisia nuoria, ja kun olen vieraillut kouluilla, tulevat he myös siellä juttelemaan. Ja kuinka iloisia he ovatkaan olleet kokeiden loppumisesta. Kesälomasuunnitelmiakin on tultu kertomaan, Nurmi iloitsee. Tulevan kesän tapahtumista hän nostaa erityisesti esiin matkan Särkänniemeen, sillä kokemukset huvipuistoretkestä ovat hyviä.

– Viime vuonna reissasimme linja-autolla Tampereelle. Aamulla tunnelma oli iloinen ja jännittynyt ja musiikki soi. Paluumatkalla osa nuorista jo nukahti päivän päätteeksi, Nurmi muistelee.

Etsivänä nuorisotyöntekijänä työskentelevä Kristina Kortelainen muistuttaa myös retkille ja tapahtumiin osallistumisesta, sillä ilman nuoria ei ole tapahtumiakaan.

– Toivon, että nuoret osallistuvat, koska Eurassa on paljon hienoja mahdollisuuksia ja tapahtumia tarjolla. Ja mukaan lähtemisessä autamme ihan varmasti.

Etsivän nuorisotyön voi Kortelaisen mukaan tavata kesän aikana ainakin Kuhinoilla ja tavoitettavissa etsivä nuorisotyö on koko kesän ajan.

Koululta kesälaitumille ja hevostelemaan

Kesälomien ajaksi suljettujen opinahjojen vakiokasvo, koulunuoriso-ohjaaja Hanna Juhola, siirtyy niin ikään yhteiskoululla sijaitsevasta toimistostaan nuorisopalveluiden tapahtumiin mukaan. Kuluneen lukuvuoden aikana nuoret ovat olleet hänen mielestään aiempaa avoimempia, ja koulunuorisotyö on mennyt rutkasti eteenpäin. Koulumaailmaan liittyen hän muistuttaakin loppukesästä Kiperissä järjestettävästä tulevien 7. luokkalaisten päivästä, mutta rohkaisee osallistumaan myös muihin tapahtumiin.

– Lukuvuoden loma-aikoina työnkuvani kääntyy päälaelleen. Odotan kesää innolla – toimintaa ja lomaa sopivassa suhteessa. Suosikkijuttujani kesässä ovat pitkät ja valoisat illat puutarhassa ja terasseilla, hän pohtii ja jatkaa: – Hyvää kesää kaikille, tervehditään, kun tavataan!

 Nuorisotilaohjaaja Mia Heikkilä muistuttaa, että nuorisopalvelut kiertävät ympäri kuntaa ja nuorten ehdotuksia kuunnellaan läpi kesän.

– Kunnan rantasaunoille kannattaa tulla nauttimaan kesästä. Tervetuloa moikkaamaan meitä ympäri kyliä, Heikkilä kannustaa.

Tapahtumista hän nostaa esiin tämän kesän uutuuden, mahdollisuuden kokeilla ratsastamista.

-Ikuisena heppatyttönä hevoset ovat minulle tärkeitä ja lähellä sydäntä. Innolla odotan ratsastusreissua, joten mukaan vaan, hän hymyilee.

Uusi työnantaja, tutut työkaverit

Helmikuun alusta etsivänä nuorisotyöntekijänä työskennelleen Katja Lehtisen ja toukokuun alussa nuoriso-ohjaajana aloittaneen Reetta Vuorisen 17-vuotinen yhteistyö jatkuu, vaikka työnantaja vaihtuikin seurakunnasta Euran kuntaan. Uudet työntekijät on otettu sekä työyhteisössä, että nuorten keskuudessa hyvin vastaan.

– Nuoret ovat olleet iloisia, että tuttuja naamoja on ympärillä. Etsivän työssä on paljon uutta, joten tutuilla ihmisillä ja paikkakunnalla on suuri merkitys, Lehtinen toteaa.

– Seurakunnassa ollessa tehtiin jo yhteistyötä kunnan kanssa, ja kasvot ovat tuttuja. Vastaanotto on ollut lämmin, Vuorinen kertoo.

Kesältä Vuorinen odottaa muiden nuoriso-ohjaajien tavoin varhaisnuorten ja nuorten kohtaamisia ja yhdessä tekemistä eri puolilla Euraa. Hän muistuttaa, että lomasta huolimatta kesäaikana ei kannata antaa elämän kääntyä kokonaan ympäri.

– Vaikka ollaan lomalla vapaa-ajasta nauttien, ei omaa elämää aikatauluineen kannata päästää repsahtamaan. Tulkaa moikkaamaan, juttelemaan ja jakamaan kuulumisia, Vuorinen summaa.

Lehtinen rohkaisee nuoria ottamaan yhteyttä asiassa kuin asiassa myös kesäaikana – olipa kyse omasta tai kaverin hyvinvoinnista, raha-asioista tai juttuseurasta. Kesän vietosta kysyttäessä Lehtisellä on nuorille selkeä viesti: – Kesä on kerran vuodessa ja joulu joka vuosi – ottakaa kesästä kaikki irti, hän kannustaa.

Paikalliseen kesään vaikuttaa kuuluvan jälleen niin pitkiä ja valoisia iltoja kuin eläväisiä ja iloisia retkipäiviäkin. Ja mikä parasta, niitä ei tarvitse viettää yksin, sillä yhteistä tekemistä on Euran nuorisopalveluiden ansiosta tarjolla koko kesän ajan.

Kuva: Juha-Tapio Anttonen
Takaisin listaukseen