Kuva: Tomi Glad/Glad Media Oy

25.8.2023

Euran keskusta-alueen kehittäminen – asukas- ja yrityskyselyn keskeiset tulokset

Euran keskustan kehittämisestä kysyttiin asukkaiden ja yritysten näkemyksiä alkukesästä 2023. Kyselyyn saatiin noin 40 vastausta.

Keskustan keskeisimmiksi ongelmiksi nousivat “paloaukio”, jokivarren ympäristö sekä yleisestikin keskustan ilme, jota kuvattiin muun muassa sanoilla karu, epäsiisti, ruma, väritön, vanhentunut ja masentava. Kustaa Järvisen aukio, poistuva matkakeskus, torialue sekä jalankulkuyhteyden puute jokivarressa urheilukeskuksen suuntaan koettiin myös ongelmaksi useamman vastaajan toimesta.

Keskustan kehittämiseksi saatiin useita kehittämisehdotuksia. Ylivoimaisesti eniten asukkaat nostivat esille jokivarren siistimisen ja nykyistä paremman hyödyntämisen. Jokivarteen ehdotettiin uusien polkujen rakentamista etenkin urheilukeskukselle ja Kauttualle, uimarantaa sekä kalastuspaikkaa.

Keskustan kehittämiseksi esitettiin paljon myös pienempiä toimenpiteitä useiden vastaajien toimesta. Keskustaan toivottiin muun muassa näyttävämpiä viheristutuksia ja viheralueiden parempaa hoitotasoa. Asukkaat toivoivat, että keskusta näyttäisi siistimmiltä ja hoidetummalta, mihin päästäisiin muun muassa sillä, että kevättyöt aloitettaisiin aiemmin, nurmikot pidettäisiin kunnossa ja kiertoliittymien istutuksista pidettäisiin parempaa huolta.

Useampi vastaaja toi esille, että “paloaukea” sekä Kustaa Järvisen aukio tulisi siistiä, ja alueita tulisi hyödyntää nykyistä enemmän. Kustaa Järvisen aukiolla voisi järjestää tapahtumia esimerkiksi nuorille. “Paloaukealle” voi kehittää esimerkiksi tori- ja liikennepuistotoimintaa. Alueelle voisi lisätä penkkejä ja lapsille keinuja. Paikka olisi hyvä myös jäätelökioskille, myyntikopeille ja kahviolle. “Paloaukiolla” ja Kustaa Järvisen aukiolla voitaisiin järjestää myös musiikkitapahtumia, toripäiviä, yhteislauluiltoja, yhdistysten ohjelmaa ja kirpputoritapahtumia. Keskustaan toivottiin livemusiikkia kesäpäiville. Nykyisen torin sijainnin toimivuutta epäiltiin, ja toritoiminnan siirtämistä ehdotettiin sekä “paloaukealle” että Kustaa Järvisen aukiolle.

Uusia kaupallisia toimintoja toivottiin keskustaan. Etenkin Lidl ja Matkahuolto sekä kahvila nousi monen vastauksessa esille. Myös 24h-huoltoasema sekä kenkäkauppa nostettiin esille.

Valtatien 12 varren näkymät keskustan suuntaan saivat monelta vastaajalta moitteita. Takapihanäkymiin ja hoitamattomiin alueisiin toivottiin suurelta osalta vastaajia parannuksia. Roskikset tulisi siirtää näkyvistä ja alueelle toivottiin puistomaisempaa luonnetta. Useampi vastaaja nosti esille kylttien sijainnin ja näkyvyyden; Euran keskustaa tulisi markkinoida näkyvämmin valtatien 12 kulkijoille. Vinkkejäkin markkinointiin saatiin. Esimerkiksi Tervetuloa sydämelliseen Euraan kera Euran logon tuotiin esille. Toisaalta myös muinaishistoriaa voitaisiin hyödyntää tienvarsimarkkinoinnissa. Voisiko muinaishistoria näkyä jotenkin myös keskustassa; sitäkin nimittäin ehdotettiin.

Kyselyissä saatiin näiden lisäksi monia yksittäisiä ideoita ja ajatuksia keskustan kehittämiseksi, jotka huomioidaan mahdollisuuksien mukaan jatkotoimenpiteitä suunniteltaessa.

Takaisin listaukseen