29.7.2020

Ajatuksia koronaepidemian vaikutuksista kulttuuripalveluihin

29.7.2020

Korona on sivuvaikutuksineen vaikuttanut moniin ihmisiin ja yrityksiin, osalle pahastikin. Mutta näyttää siltä, että vaikeat ajat mahdollistavat myös uusia kokeiluja ja innovaatioita. Ruokien kotiintilauspalvelut ovat laajentuneet ja monipuolistuneet sekä etätyöt useilla aloilla saattavat tulla yleisimmiksi jatkossakin. Poikkeusaika on vaatinut myös museo-/kulttuurialalta suurta digiloikkaa, ja useita tapahtumia ja näyttelyitä onkin järjestetty verkossa. Suomi on todella edistyksellinen digitalisaatiossa, ja on hienoa, kuinka useammat uskaltavat heittäytyä sen vietäviksi ja kokeilla erilaisia alustoja sekä mahdollisuuksia. Esimerkiksi taiteilijat, kuten euralainen Matti Laine, ovat julkaisseet taideteoksiaan Facebook-sivuillaan seuraajiensa iloksi.

Kun museot ja kulttuurikohteet sulkivat keväällä ovensa, on työ suljettujen ovien takana jatkunut. Esihistorian opastuskeskus Naurava lohikäärme suljettiin maaliskuussa, mutta kulttuurituottaja Terhi Puustelli pääsi jatkamaan kunnan ylläpitämän kotiseutuarkiston kuvakokoelman luetteloimista. Sähköisesti luetteloituja kuvia on nyt 13 000, ja niistä on skannattu 8 500. Luetteloimattomia valokuvia on enää satoja. Vanhoja kuvia nähtiinkin kunnan Instagram-tilillä ja Facebook-sivuilla kerran viikossa kesäkuun puoleen väliin asti.

vanhat valokuvat

Digitalisaatio on toki tärkeää ja sitä on helppo kuluttaa kotoa käsin, mutta nyt kannattaa kulttuuripalveluita käydä kuluttamassa myös paikan päällä! Museot ja muut kulttuurikohteet ovat ottaneet hygieniatarpeet huomioon ja omalla käyttäytymisellä on helppo asioida kohteissa, muistaa vaan turvavälit ja hihaan yskimisen. Kesän lomat ovat muuttuneet, sillä ulkomaille ei joko pääse, tai ei ainakaan suositella menevän. Vaikka kotimaanmatkailu ei kaikille ole sitä mitä lomaltaan haluavat, on se nyt ainoa kannattava mahdollisuus, jos ei kotona halua lomaansa viettää. Paikallismuseot kokivat kevään raskaana, ja Kotiseutuliiton mukaan ympäri Suomen niillä on yhteensä jopa miljoonan euron menetykset kevään rajoitteiden vuoksi. Peruutetut ryhmävaraukset ja ennen kaikkea peruutetut tapahtumat ovat tuoneet pahoja takapakkeja. Tämä vaikuttaa myös paikallismuseoiden digitalisaatioon, sillä ilman tukea niillä ei ole varoja digitaalisiin palveluihin.

”Vaikka paikallismuseoiden keskimääräiset tulot eivät ole euromääräisesti suuria, niillä on suuri merkitys pienille toimijoille. Paikallismuseot menettävät lipputulot, ja monella toimijalla on normaalisti tuloja myös tilojen ulosvuokrauksesta. Toimijoiden vähäiset varat menevät kiinteisiin kuluihin ja mahdollisuudet toiminnan kehittämiseen heikkenevät. Tämä voi näkyä paikallismuseoiden toiminnassa myös ensi vuonna. Moni vapaaehtoisista kuuluu riskiryhmiin, mikä tuo vaikeuksia mm. paikallismuseoiden korjausten edellyttämään talkootyöhön.” (Kotiseutuliitto, 2020)

Valon museo

Eurassakin on runsaasti erilaisia paikallismuseoita ja kulttuurikohteita! Yhtenä esimerkkinä Hinnerjoen museot, johon kuuluu Valon museo, Maatalousmuseo ja Kotiseutumuseo sekä Hinnerjoen kirkon vieressä sijaitseva Kivimakasiini. Lisäksi piha-alueella sijaitsevat alueelle siirretyt kaksi aittaa, riihi sekä kylä- ja kuparisepän pajat. Museoilla on todella paljon aktiivisia vapaaehtoisia ylläpitämässä museoita ja tuottamassa alueelle taidenäyttelyitä. Tilaa on paljon, mutta kävijämäärät ovat tänä kesänä olleet vielä pienet. Perinteinen Hinnerjoki viikonloppu peruttiin, ja niin myös Hinnerjoki-päivä ja museon 40-vuotisjuhlat. Vuosijuhlille toivottavasti löytyy uusi päivä myöhemmin. Museon esineistöä on myös digitoitu jopa 11 000 kappaletta ja ne ovat kaikki nähtävillä Finnassa (Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistojen hakupalvelu).

Valon museo

kuparisepän paja

Hinnerjoella suhtaudutaan tulevaan kuitenkin positiivisesti ja koko ajan innovoidaan uutta. Digitalisaatiokin on innostanut, ja digitaalinen Hinnerjoki-päivä järjestettiin 26.7.2020, jolloin ohjelmaa ja materiaalia tuotettiin sosiaaliseen mediaan ja YouTubeen.

Hinnerjoen museot ovat avoinna 7.8.2020 asti ti-pe klo 12-16 ja elokuun loppuun sunnuntaisin klo 13-15.

Muuten tilauksesta:

Heikkilä 0503650341, Kortelainen 0400595611

Virtuaalisen Hinnerjokipäivän videot löydät täältä: bit.ly/virtuaalihinnerjokipäivä

Lisää Euran kotiseutumuseoita löydät: https://www.eura.fi/fi/palvelut/kulttuuri/muut-euran-museot.html

traktorit

Kirjoittaja Petra Nikula

Toimin toista vuotta Euran kulttuuripalveluiden kesätyöntekijänä. Valmistuin keväällä filosofian maisteriksi Turun yliopistosta kulttuuriperinnön tutkimus pääaineenani. Asun Turussa, mutta solahdan helposti uusien paikkakuntien meininkiin mukaan ja tunnen oloni kotoisaksi lähes missä tahansa. Lapsuudessa olen viettänyt paljon aikaa Säkylässä mummolassa, joten Pyhäjärven alue on lähellä sydäntäni.

P.S Talkootyö on kotiseutuyhdistysten ja museoiden tärkein voimavara, ja niiden supistuminen voi vaarantaa toiminnan pitkäksi aikaa. Mikäli olet itse ollut mukana talkootoiminnassa, kannattaa käydä vastaamassa Satakunnan Museon Talkoot! -hankkeen kyselyyn.

Lähteet:

Kysely: Korona koetellut rajusti paikallismuseoita – jopa miljoonan euron menetykset. Kotiseutuliitto 29.5.2020
Luettu 24.7.2020.

Mia Heikkilä, aktiivinen hinnerjokilainen talkoolainen ja taiteilija
Hinnerjoen museot ja Kotiseutuyhdistys. Luettu 26.7.2020.

Takaisin listaukseen