22.3.2023

Eurassa satsataan lapsiperheiden lukemiseen!

Kuva: Pexels

Euran kirjaston tämä vuoden tavoitteena on perheiden sitouttaminen lukevaan elämäntapaan. Lukulupaus lapselle -hankkeella halutaan tukea erityisesti alle kouluikäisten perheiden lukemista. Kirjasto tekee varhaisen lukutaidon tukemiseksi jo nyt töitä: kaikille kunnan 2-vuotiaille annetaan kirjalahja, jonka saa neuvolassa jaettua kutsua vastaan.

Lukukeskuksen teettämän kyselyn mukaan 63 % suomalaisvanhemmista kokee lukevansa liian vähän lapselleen. Syitä tähän on monia. Yksi näistä on perheiden muuttunut ajankäyttö. Vapaa-ajasta kilpailee moni harrastus ja sähköiset laitteet lohkaisevat ison osan arjesta.

Perheen yhteisillä lukutuokioilla on kuitenkin monia hyötyjä, joten lukemiseen kannattaa panostaa. Lapsi, jolle luetaan kasvaa itsevarmemmaksi ja saa moninkertaisesti laajemman sanavaraston kuin lapsi, jolle ei lueta ääneen. Tutkimusten mukaan lapsesta kehittyy myös oikeudenmukaisempi ja hän pärjää paremmin koulussa. Kukapa ei lapselleen tällaista haluaisi?

Perheen yhteinen lukuhetki voi olla sekä lapselle että vanhemmalle hengähdyshetki iltaan ja keino valmistella lapsi nukkumaanmenoon. Lukuhetken voi toki pitää mihin aikaan tahansa päivästä, silloin kun se on itselle luontevinta. Jo lyhyellä lukutuokiolla voi olla iso vaikutus. Kannattaa myös valita kirjoja, joiden lukeminen tuntuu itsestäkin mielekkäältä. Jos sopivaa luettavaa ei tunnu löytyvän, kirjaston henkilökunta auttaa tässä mielellään!

Lapsi, jolle luetaan kasvaa itsevarmemmaksi ja saa moninkertaisesti laajemman sanavaraston kuin lapsi, jolle ei lueta ääneen. Tutkimusten mukaan lapsesta kehittyy myös oikeudenmukaisempi ja hän pärjää paremmin koulussa.

Eurassa haluamme madaltaa kynnystä vanhemmille, jotta kirjaan tarttuminen olisi mahdollisimman helppoa. Lukemista voi ujuttaa päivään monella tavalla. Lapselle voi lukea vaikkapa osia päivän lehdestä tai tv-ohjelman tekstityksiä. Samalla lapselle kasvaa ymmärrys lukutaidon jokapäiväisestä tärkeydestä.

Kirjaston ja varhaiskasvatuksen yhteistyöllä suunnitellaan kokonaisuus, joka kannustaa vanhempia ja muita lasten kanssa toimivia säännölliseen ääneen lukemiseen. Lukemiseen kannustetaan mm. lautapelillä, jonka avulla lukuhetkistä tehdään hauskoja ja pelillisiä. Lautapelissä kannustetaan kokeilemaan erilaisia lukemisen muotoja. Lisäksi Euran varhaiskasvatusyksiköt varustetaan iltasatuhyllyillä, joista vanhemmat ja lapset voivat yhdessä valita jokaiselle päivälle kirjan kotona luettavaksi. Näiden kirjojen lainaamiseen ei tarvita kirjastokorttia, vaan lainaus perustuu luottamukseen.

Syksyllä lukemisen ja tarinoiden taikaa juhlistetaan Lukulupaus-festivaalilla, joka ajoittuu valtakunnalliseen satupäivään.

Lisätietoja

Heli Koski, kirjastonhoitaja

heli.koski@eura.fi

Takaisin listaukseen