Nuorten kirjavinkkilistoja, kirjanmerkkejä sekä Jyri Paretskoin kirjan kansi. Kuva Anni Tormas

5.11.2021

Yläkoululaiset lukemaan Eurassa! – Kirjaston hanketyö edistää nuorten lukemista

Eurassa ei ole tyydytty voivottelemaan nuorten lukuhalujen puutetta vaan on kääritty hihat. Lukuvuoden 2021-2022 aikana Euran yläkoululaisille tarjotaan rautaisannos lukuintoa Euran kirjaston aktiivisen hanketoiminnan ja -yhteistyön kautta.

Kirjavinkkausta kaikille yläkoululaisille

Kirjavinkkaus aidosti tehtynä on innostava, kiusaava, houkuttava, turhauttava ja tuskastuttava menetelmä. Kirjavinkkari kertoo vähän kirjan henkilöistä, tapahtumista ja sitten naps; tarina poikki. 

Marja-Leena Mäkelä, Seinäjoen kaupunginkirjasto

Syyslukukauden aikana kaikki seitsemäsluokkalaiset saavat ajanhermolla olevia kirjavinkkejä ammattilaisvinkkarilta. Myös kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisille on tulossa vinkkausta kuluvan lukuvuoden aikana. Etävinkkauksissa esiintyjänä on kokenut kirjavinkkari Tiina Nilsson, joka työskentelee Porin kaupunginkirjastossa. Vinkkauksen yhteydessä kirjaston henkilökunta järjestää vinkkikirjojen lainausmahdollisuuden Pop Up- kirjastona koululla! Kirjavinkkaukset ovat osa Euran kirjaston omaan ’Yläkoululaiset lukemaan Eurassa!’ -hanketta, joka toteutetaan yhteistyössä Euran yhteiskoulun kanssa. Hankkeeseen on saatu rahoitus Aluehallintovirastolta.

Kirjailijavieras Jyri Paretskoi

Kirjailija Jyri Paretskoin kuva.
Jyri Paretskoi. Kuva Anssi Viljakainen 2018.

Marraskuussa huippusuosittu nuortenkirjailija Jyri Paretskoi kertoi kirjailijantyöstä ja kirjoittamistaan nuortenkirjoista kaikille seitsemäsluokkalaisille. Päivätöitä äidinkielenopettajana tekevä Paretskoi on tunnettu mm. nuorille suunnatuista Shell’s Angels ja K15 -kirjasarjoista, jotka kuvaavat humoristisella tavalla nuorten elämää.

Etävierailun seiskoille tarjosi Lounais-Suomen kirjastojen yhteinen Sanojen Sinfoniaa -hanke, jossa Euran kirjasto on ollut aktiivisesti mukana!

Kaisa Happosen ja Karri Miettisen eli räp-artisti Palefacen Revi se -runotyöpaja

Kuvassa Kaisa Happonen ja Karri 'Paleface' Miettinen
Kaisa Happonen ja Karri ’Paleface’ Miettinen vetivät Euran ysiluokkalaisille Revi se! -työpajan. Kuva: Lukukeskus

Niin ikään Sanojen Sinfoniaa -yhteishankkeen kautta Euran yhdeksäsluokkalaiset saivat kokea toiminnallisen ja upeita runoja tuottaneen työpajan. Revi se -pajassa kirjailija Kaisa Happonen ja räp-artisti Paleface saattelivat euralaiset nuoret sanojen äärelle uudella tavalla; repimällä sanoja lehdistä ja kirjoista ja luomalla niistä uutta. Nuorten työpajassa luomat runot tulevat Euran pääkirjastoon esille alkuvuonna 2022.

Revi se -runotyöpajassa syntynyt runo
Revi se -runotyöpajassa syntynyt runo herättää ajatuksia.

Euran kirjaston palvelut näkyvät yhteiskoulun kirjastossa ja kirjasto on mukana myös Nuorisopassissa

Yläkoulun kirjastossa on lainattavissa  pääkirjastolta ajantasainen, kirjastoammattilaisen kokoama minikokoelma nykynuoria koskettavaa kirjallisuutta. Saatavilla on myös kirjaston esitteitä sekä kirjanmerkkejä. Euran kirjasto on mukana myös Nuorisopassissa.

Näiden yhteistyöverkostojen ja rahoitusten kautta kehitämme palveluitamme:

Aluehallintovirastot myöntävät vuosittain yli 50 miljoonaa euroa valtionavustuksina erilaisiin nuorten harrastamiseen ja hyvinvointiin, kirjastojen kehittämiseen sekä liikunnan edistämiseen liittyviin hankkeisiin ja toimintaan.” Lue lisää AVIn avustuksista kirjastojen kehittämiseen AVIavustukset -sivulta.

Lukuliike on hallitusohjelmaan kirjattu jatkuva ohjelma, jonka tavoitteena on edistää kaikenikäisten Suomessa asuvien lukutaitoa. Lukuliike laajentaa lukutaidon käsitettä ja vahvistaa monilukutaitoa sekä monikielisyyttä.” Tutustu Lukuliikkeeseen.

”Lukuliike jakoi keväällä 2021 valtionavustuksena 720 000 euroa Lukeva kunta -verkostoille. Hakijoilta edellytettiin malleja, joilla parannetaan yhteistyötä ja vahvistetaan kansallista lukutaitotyötä yli kuntarajojen.
Lukeva kunta -verkostossa on mukana 171 kuntaa. Lukemista tukevia rakenteita ja lukuinnon synnyttämiseen on kehitetty monenlaisia toimia. Myös jo käytössä olevien toimien vahvistaminen ja jakaminen edistää ja vahvistaa lukutaitotyötä.”

Lukeva kunta -verkostosta yhteistyövoimaa lukutaitotyöhön

Lisätietoa Lounais-Suomen Sanojen Sinfoniaa -hankkeesta, jossa Euran kirjasto on tiiviisti mukana.

Lisätietoa lasten- ja nuortenkirjastotyöstä Eurassa sekä hankkeista: kirjastonhoitaja Heli Koski

Lukuliike - lukeva kunta verkoston logo

Teksti: Anni Tormas

Takaisin listaukseen