25.8.2021

Tekojääkentän yhteistyösopimus allekirjoitettiin – valmista jo marraskuussa

Euran kunta ja Raumalaiskiekkoilun Tuki ry allekirjoittivat keskiviikkona yhteistyösopimuksen, jolla tukiyhdistys tekee Euran kunnalle merkittävän lahjoituksen ja antaa asiantuntija-apua uuden tekojääkentän toteuttamiseen. Näillä näkymin uusi tekojääkenttä valmistuu Euran Urheilukeskukseen jo marraskuun loppuun mennessä.

Jari Laiho, Rafael Eerola, Juha Majalahti, Harri Lehtonen ja Kimmo Haapanen yhteistyösopimuksen äärellä. Sen mukaan Raumalaiskiekkoilun Tuki ry maksaa noin puolet tekojääkentän kustannuksista.
Kuva: Erkki Saarinen

Raumalaiskiekkoilun Tuki ry avustaa hankkeen toteuttamista 445 000 euron avustuksella ja antamalla asiantuntija-apua veloituksetta. Tukiyhdistyksen puolesta sopimuksen allekirjoittivat Raumalaiskiekkoilun Tuki ry:n puheenjohtaja Rafael Eerola ja yhteyshenkilö Jari Laiho. Kunnan puolesta asiakirjan allekirjoittivat kunnanjohtaja Juha Majalahti ja tekninen johtaja Kimmo Haapanen.

Itse tekojääkentän lisäksi kunta saa merkittävää apua euralaisilta yrityksiltä, jotka osallistuvat tarvittavan jääkoneen hankintaan. Mukana ovat ETH Group Oy, Valmet Oy, Euran Osuuspankki, Alasatakunta/Opintorahayhdistys, Jujo Thermal Oy, Paneliankosken Voima Oy, Pintos Oy, Eupart Oy, Köyliön-Säkylän Sähkö Oy, LMG Finland Oy, Biolan Oy ja Kuljetusliike Auramaa.

Sponsorirahoituksesta vastaavan Pintos Oy:n johtajan Samu Peren mukaan euralaiset yritykset ovat lähteneet mukaan rahoittamaan hanketta halukkaasti, sillä tekojääradan nähdään olevan merkittävä vetovoimatekijä Euralle.
– Muuttotappioalueella kaikki positiiviset asiat ovat tärkeitä. Kun tällainen mahdollisuus tuli, kaikki suuremmat yritykset ja vähän pienemmätkin näyttivät heti vihreätä valoa. Kaiken kaikkiaan asia on edennyt niin kivuttomasti ja hienosti, etten itse osannut sitä edes odottaa. Keskeinen viesti oli se, että tämä on kaikkien euralaisten yhteinen hanke, sanoi Pere.

Vuonna 1968 perustettu Raumalaiskiekkoilun Tuki ry rahoittaa noin puolet reilun 800 000 euron kokonaiskustannuksista. Rafael Eerolan mukaan Eura on jo vanhastaan hyvä yhteistyökumppani raumalaiskiekkoilulle.
– Me olemme tällaisesta hankkeesta puhuneet vuosien varrella jo useampaankin kertaan, mutta vasta nyt se putkahti toden teolla esiin. Taustalla oli se, että Pyynpään tekojääkentän käyttö alkoi paisua yli äyräidensä. Totesimme, että nyt on ehkä syytä pohtia toisen tekojään rakentamista, ja siinä yhteydessä tuli mainittua myös Eura yhtenä vaihtoehtona, Eerola kertoo.

Rafael Eerola, Jari Laiho, Kimmo Haapanen ja Samu Pere pitivät uuden tekojään sijaintia optimaalisena.
Kuva: Erkki Saarinen

Euralaiset tarttuivat innolla asiaan ja hanke alkoi vyöryä nopeasti kohti toteutusta.
– Fakta on kuitenkin se, että olemme aika pienellä talousalueella, joka vielä rajoittuu lännessä mereen. Pikkuisen kun ajatellaan laatikon ulkopuolelta, tällainen yhteistyökuvio on hyvin järkevää. Me olemme aidosti tukiyhdistyksessä innoissamme siitä, että pääsemme toteuttamaan tällaista historiallista yhteistyökuviota, Rafael Eerola sanoo.

Euran kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen korostaa, että euralaisten luottamushenkilöiden keskuudessa asiaa on viety yhdessä tuumin eteenpäin.
– Voi sanoa, että asia on edennyt hyvin myönteisessä hengessä. Tämä on ollut malliesimerkki myös seudullisesta yhteistyöstä, Harri Lehtonen sanoo.

Lehtosen mukaan alakouluissa on jo nyt monia lapsia, jotka eivät ole koskaan vetäeet luistimia jalkaan.
– Tällä hankkeella on iso merkitys koko liikuntakulttuurillemme, Harri lehtonen sanoo.

Tekojää mahdollistaa vähintään kolmen kuukauden ja parhaimmillaan jopa viiden kuukauden jääolosuhteet lapsille, nuorille ja aikuisille.
Kun ilmastomuutoksesta johtuen kaukaloiden nykyinen jäädytysaika on jäänyt parhaimmissa olosuhteissakin vain reiluun kuukauteen, luistelu ja jääkiekko ovat menettämässä merkitystään talvisena harrastuksena.

Tekojää osoitetaan lähinnä vapaamuotoiseen luistelu- ja pelikäyttöön kouluille ja vapaa-ajalle. Laajamittaiset joukkuepelit pelataan lähialueiden jäähalleissa. Uusi tekojäärata tulee keskeiselle paikalle, sillä sen ympärillä on viisi koulua ja neljä päiväkotia, jotka voivat helposti käyttää aluetta hyväkseen.

Sen lisäksi, että urheilukeskukseen toteutetaan tukiyhdistyksen avulla ja laajemmalla yhteistyöllä tekojää, on kunnalla Euran Pallo ry:n kanssa melko pitkällä hanke, jolla urheilukeskukseen nousee monitoimihalli mahdollistamaan kesälajien talviaikaisen harrastuksen ja harjoittelun. Sen pääasiallisena rahoittajana on kunta, ja urheiluseura tukee hanketta suunnittelussa ja talkoilla.

Takaisin listaukseen