13.9.2021

Rokotusten kattavuus Eurassa yhä kaukana 80 prosentin tasosta

Teksti: Erkki Saarinen

Rokotuskattavuus (%) ikäryhmittäin Eurassa.

Elinkeinoelämän, kunnan, kaupan, palvelujen ja kolmannen sektorin viesti ihmisille on hyvin yksituumainen: mikäli koronarajoituksista halutaan päästä eroon, ainut keino siihen on se, että mahdollisimman moni ottaa rokotteen.
– Kansallinen tavoite on päästä 80 prosentin rokotekattavuuteen lokakuun aikana. Eurassakin tavoite on vielä kaukana, huomauttaa kunnanjohtaja Juha Majalahti.

Tartuntatautivastaavana Eurassa toimiva lääkäri Tami Sirén arvioi, että tavoite on ehkä liiankin optimistinen.
– Nykyisellä vauhdilla tavoitteeseen ei päästä elleivät nuoret aikuiset ota asiakseen hakeutua rokotuksiin aivan erilaista tahtia kuin nyt, hän sanoo.

Virpi Knihti, Jukka pirttimäki, Johanna Sainio, Jussi Helander, Juha Majalahti, Tami Sirén, Marko Kallio ja Kari Kankaanranta olivat yhtä mieltä siitä, että normaaliin arkeen pääseminen edellyttää Eurassakin parempaa rokotekattavuutta.
Kuva: Erkki Saarinen

Euran kunnanvirastolla rokotekattavuudesta keskustelivat maanantaina Euran Pallon valmentaja Jussi Helander, Jujo Thermalin henkilöstöpäällikkö Marko Kallio, Keulan asiakkuus- ja viestintäpäällikkö Johanna Sainio, Euran peruskoulun ja lukion rehtori Jukka Pirttimäki, vastaava terveydenhoitaja Virpi Knihti, Euran kunnan hallintojohtaja Kari Kankaanranta, Juha Majalahti ja Tami Sirén. Kaikkien toiveissa oli sama asia – pääsy takaisin normaaliin arkeen.
– Erityisen huolissani olen lapsista ja nuorista. He ovat nyt reilut puolitoista vuotta eläneet poikkeusoloissa, joka on merkinnyt erityisjärjestelyjä koulussa. Korona on vaikuttanut myös nuorten elämän tärkeimpiin ja ainutkertaisiin hetkiin. Rippijuhlat, ylioppilasjuhlat, vanhojen päivät ja niin edelleen on järjestetty koronan ehdoilla. Myös kesätyöpaikkojen saaminen on ollut vaikeaa, Johanna Sainio huomauttaa.
– Keulan kannalta suurin huoli tässä tilanteessa on henkilökunnan jaksaminen, hän sanoo.

Jussi Helanderin mukaan Euran Pallo on jalkapalloseurana päässyt tähän asti vähällä, mutta syksyn tullen kun ulkokentiltä siirrytään sisähalleihin harjoittelemaan, tilanne taas mutkistuu.
– Yksikin sairastapaus poikii useita altistuksia. Se vaikuttaa koko lajin harrastusmahdollisuuksiin.

Marko Kallion mukaan Jujossa rokotekattavuus on yhtiön tekemän anonyymin kyselyn mukaan hyvällä tolalla.
– Tilanne johtuu varmaan siitä, että työntekijöiden ikärakenne on sellainen, että valtaosa on halunnut ottaa rokotuksen heti kun sen on saanut, Kallio pohtii.
Hänen mukaansa Jujo on kärsinyt koronasta sitä kautta, että yhtiön yksi keskeinen tuote: pääsylippujen tulostuksessa käytettävä lämpöherkkä paperi on kärsinyt kysyntävaikeuksista.
– Pääsylippuja ei yksinkertaisesti ole myyty koronan takia, hän sanoo.
Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin normalisoitumassa.
– Koronan uhka tuntuu kuitenkin yhä toista kautta: meillä työskentelee vain noin 250 henkilöä tehtaalla. Kovin monia henkilöitä ei tarvitse olla yhtä aikaa sairauslomalla, kun koko tuotanto on ajettava alas, Kallio sanoo.
Hänen mukaansa Jujolle kansainvälisenä toimijana on tärkeää myös suorat asiakaskohtaamiset.
– Viime aikoina niistä on jouduttu suurin osa karsimaan, Kallio kertoo.

Rehtori Jukka Pirttimäki huomauttaa, että kattava rokottaminen ei ole pelkästään jokaisen yksilön henkilökohtainen asia. Hyvä esimerkki on ylioppilaskirjoitukset, joissa yhden sairastuminen voi vaikuttaa paikkakunnalla kokonaisen ikäluokan kirjoituksiin.
– Pelkästään ylioppilaskirjoituksiakin ajatellen mahdollisimman kattava rokottaminen olisi erinomainen juttu, Pirttimäki sanoo.

Tami Sirén kertoo olevansa itse lähinnä rokotekriittinen, muttei rokotevastainen. Ero on siinä, että rokotevastaisuus nielee mitä kummallisimpia väitteitä totuutena, rokotekriittisyys sen sijaan etsii mahdollisia aukkoja tutkimuksessa tai rokotepäätöksissä.
– Tosiasia on kuitenkin se, että vaikka asiaa miten pyörittelisi, tarjolla olevien rokotteiden hyödyt ovat vähintään kymmenkertaisia siihen nähden, ettei niitä ottaisi, Sirén sanoo.
Hän kumoaa myös väitteen, ettei rokotteita olisi tutkittu riittävästi.
– Rokotteiden taustalla on valtava määrä tutkittua tietoa ja rokotteiden vaikutuksista on lyhyessä ajassa kertynyt mieletön määrä dataa. Ikävää on lähinnä se, että rokotevastaisuudelle on annettu niin paljon tilaa, Sirén huomauttaa.

Virpi Knihtin mukaan Eurassa rokotteen saa hyvin yksinkertaisesti varaamalla rokotusajan soittamalla, lähettämällä sähköpostia tai varaamalla ajan sähköisesti. Pääsääntöisesti rokotteet annetaan neuvolan tiloissa pääterveysasemalla.
– Eurassa on ollut kaksi pop up -rokotepäivää. Urheilutalossa asiakkaita kävi 26, lukiossa 8. Mikään ei kuitenkaan estä niiden järjestämistä jatkossakin, jos tarvetta ilmenee, hän sanoo.

Takaisin listaukseen