2.7.2021

Morsiamia ja mahtinaisia -näyttelyssä pohditaan sukupuolirooleja

Rautakauden naisen rooli oli paljon luultua moniulotteisempi.
Kuva: Ulla Moilanen

Väitöskirjatutkija Ulla Moilasen kokoamassa Nauravan Lohikäärmeen uudessa näyttelyssä pureudutaan rautakauden sukupuolirooleihin. Usein rautakauden naisiin yhdistetään taitavasti kudotut kankaat, neulekintaat ja keramiikan valmistus. Miehiä puolestaan pidetään metallin työstäjinä ja korujen valmistajina.

Tutkija Ulla Moilasen kokoamassa näyttelyssä haastetaan pohtimaan rautakauden sukupuolirooleja.
Kuva: Erkki Saarinen

Ulla Moilanen haastaa kuitenkin perinteisiä mielikuvia toteamalla, että 1900-luvun alussa muotoutunut arkeologinen tutkimus on saattanut johtaa harhaan, sillä se on kuvannut oman syntyhetkensä sukupuoliroolitusta.
– Todellisuudessa emme tiedä millä tavalla työt oli jaettu eri sukupuolten kesken, ja oliko sukupuolijakoa edes olemassa, hän sanoo.

Yksi käsityksiämme voimakkaasti muovannut vaikuttaja on ollut populaarikulttuuri. Miesten sankarillisia kaukoseikkailuja on kuvattu sekä kirjoissa että elokuvissa, naisten roolina on ollut hoitaa kotiaskareita kun miehet olivat poissa.

Mielikuvissa kauppiaat ovat yleensä miehiä, mutta haudoista löytyneet vaa’at ja punnukset osoittavat, että myös naisten rooli on ollut merkittävä kaupankäynnissä.
– Harvoin on kuitenkin mietitty mitä tämä on käytännössä merkinnyt naisten elämän kannalta, Ulla Moilanen sanoo.
– Ovatko esimerkiksi naiset voineet itse aktiivisesti osallistua kaupparetkille tai suunnitella niitä.

Osallistuivatko naisetkin kaupparetkille, sotiin ja metsästykseen?
Kuva: Ulla Moilanen

Keskiajan lähteissä naissoturit on kuitattu usein myyteiksi, mutta asia ei ole näin yksinkertainen. Sukupuolentutkimuksessa erotetaan toisistaan biologinen ja sosiaalinen sukupuoli, eikä jälkimmäinen aina vastaa ihmisen anatomiaa.
Modernissa tutkimuksessa ei enää välttämättä kysytäkään, saattoiko muinaisuuden nainen olla soturi tai metsästäjä, vaan sitä, miten yleistä naisten osallistuminen sotimiseen ja metsästykseen on ollut, ja millä tavalla tällaiseen on suhtauduttu.

Nauravan Lohikäärmeen uusi näyttely on avoinna toistaiseksi Nauravan Lohikäärmeen avoinnaoloaikoina.

Takaisin listaukseen