13.1.2022

Hyvää nuutinpäivää!

Koronan jyllätessä ei ole suositeltavaa lähteä nuutittamaan, mutta nuutinpäivän historiaan voi tutustua tämän alla olevan tekstin myötä. Kuvassa euralaiset nuuttipukit vuonna 1997. Valokuvan Euran kunnan kotiseutuarkistoon on luovuttanut Helena Aalto.

Nuutinpäivän naamiokiertueet ovat osa ikivanhaa pohjoismaista vuodenvaihteen perinnettä. Nuutti-pukit ovat kulkeneet Lounais-Suomen vanhoilla kyläasutusalueilla, erityisesti Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Nuuttia ovat viettäneet myös suomenruotsalaiset. Nuuttipukki näyttää meillä olevan lähtöisin Ruotsista, mutta tapa tunnetaan myös muissa Pohjoismaissa. Olaus Magnus mainitsee naamiokiertueet jo 1500-luvulla.

Vanhimmat kirjoitetut tiedot Satakunnan nuuttipukeista ovat 1800-luvun puolivälistä. Liikkeellä olivat kylän nuoret miehet. Tarkoituksena oli joulukauden päätteeksi juoda taloista sahdin loput, mutta syötäväkin kelpasi. Yksi seurueen jäsenistä puettiin naamioasuun. Tavallisin rooliasu oli pukki eli turkki nurinpäin, päähän tuohi- tai turkisnaamari sekä sarvet. Komea pukki voitiin myös rakentaa miehen selkään takin alle työnnetyn seipään varaan, johon sarvet pääksi ja vihta hännäksi, päälle vällyt kar-vapuoli ulospäin.

Nuuttipukki oli toivottu vieras. Oli talolle kunniaksi, että nuuttipukit kävivät ja olivat vastaanottoonsa tyytyväisiä. Huono kohtelu tiesi talolle tulevaksi vuodeksi epäonnea: ”Jos ei Nuutille mitään anna, ei lehmät lypsä eikä lampaat kanna”. Naisväki ja lapset kaihtoivat nuuttipukkeja niiden ulkomuodon, rehvakkaan käytöksen ja ruokottomien puheiden takia. Kiertueen lopulla moni nuuttipukki ja sitä saattanut miesjoukko eli ns. häntäväki alkoi olla kohtuullisessa hutikassa.

1900-luvun alussa nuuttipukkikiertueet olivat Satakunnan maaseudulla yleinen nuoren väen huvittelumuoto. Tuolloin jo lapsetkin saattoivat käydä nuuttipukkeina lähitaloissa, mutta enimmäkseen pukit olivat nuoria aikuisia, sekä miehiä että naisia. Koko nuuttipukkiseurue oli naamioitunut ja oli tärkeää pysyä tuntemattomana. Naamioita tehtiin itse esimerkiksi pahvista tai kankaasta. Vaatteet käännettiin nurin katsojien hämäämiseksi.

1950-luvun jälkeen nuuttipukit ovat olleet yleensä lapsia. Nykypäivänä perinne on jossain määrin muuttunut. Lapset pukeutuvat monenlaisiin asuihin, saadut antimet laitetaan kassiin eikä enää suoraan suuhun. Pukit voidaan myös palkita rahalahjalla.

(Lähde: Satakunnan Museo)

Toivottavasti ensi vuonna pääsemme taas nauttimaan nuuttipukkien vierailuista!

Takaisin listaukseen