29.3.2021

HKScanin tiloihin uutta yritystoimintaa Euraan

Rouskuvan raikkaita, paikallisiin raaka-aineisiin nojaavia annossalaatteja aletaan tuottamaan huhtikuun lopulla vähittäismyyntiin Eurasta, jossa HKScanin siipikarjatuotannolta vapautuneisiin tuotantotiloihin syntyy uutta yritystoimintaa.

Yrityskoordinaattori Ilkka Mäkinen ja Mäkitalon Farmin isäntä Esa Mäkitalo uskovat, että uudella yhtiöllä on markkinarakoa. Annossalaattien kysyntä kasvaa voimakkaasti ja Mäkitalon valttina on kotimaisuus ja paikallisuus.
Kuva: Erkki Saarinen


Mäkitalon Maistuvat Oy:n salaattitehdas työllistää alkuvaiheessa noin 25 työntekijää. Mäkitalon Farmin isäntä Esa Mäkitalo korostaa kuitenkin, että kerrannaisvaikutukset ovat selvästi laajemmat. Salaatit valmistetaan pääasiassa omista ja lähiseudun tuottajien raaka-aineista. Tämä vahvistaa entuudestaankin vahvaa elintarvikeklusteria Euran seudulla.
Tuotantotilat ovat edelleen HKScanin omistuksessa, mutta yhtiö on kunnostanut ja vuokrannut ne Mäkitalolle.


– Mäkitalon Farmi -brändillä markkinoille tulevat annossalaatit erottuvat kilpailijoistaan juuri vahvalla paikallisuudella, Esa Mäkitalo sanoo.
– Me olemme luoneet yritykselle kumppanuusverkoston, jossa on mukana paikallisia tuottajia. Laitilan Vihannes toimittaa salaatteihin vihanneksia ja juureksia, Härkälän ja Oksasen puutarhat toimittavat jääsalaatit, kanannmunien toimittaja on Satamuna ja herkulliset salaatinkastikkeet tulevat Art Saucelta Turusta.
– Kaikki salaateissa käytettävä liha on sataprosenttisesti kotimaista HKScanin ja Kariniemen lihaa, Mäkitalo sanoo.

Kotimaisuus ja paikallisuus ovat Esa Mäkitalolle tärkeitä.
Kuva: Erkki Saarinen

Mäkitalon isäntä Esa Mäkitalo on itse nuoresta miehestä lähtien harjoittanut vihannesviljelyä, ja tunnetaan nytkin parhaiten kaalinviljelijänä, jonka tilalla kasvatetaan myös sonneja.
– Minulle on tärkeää, että käytämme lähiseudun raaka-aineita, koska niin me kunnioitamme suomalaisuutta ja paikallisuutta, hän sanoo.

Uuden tuotannon sijoittuminen Euran Fankkeen teollisuusalueelle on Euran kunnalle suuri asia, mutta myös tärkeä mahdollisuus seudun vihannesviljelijöille, alihankintayrityksille ja työvoimalle.
– Toiminnan jatkuminen HKScanilta vapautuneissa tiloissa on merkittävän tuotekehityksen, liiketoiminnan suunnittelun ja yritysyhteistyön tulosta. Toivottavasti tämä uuden yrityksen ja tuotannon käynnistyminen saavat ruokaketjun toimijoita yhä laajemmin näkemään seutumme potentiaalin Suomen ruoka-aittana, toteaa kunnanjohtaja Juha Majalahti.

Uuden yrityksen käynnistäminen osoittaa eteläisen Satakunnan vetovoimaisuuden merkityksen erityisesti suomalaiselle elintarviketeollisuudelle.
– Euran seutu on jo nyt vahvaa elintarviketuotannon aluetta ja uuden tuotannon myötä elintarvikeklusteri vahvistuu entisestään, iloitsee kunnan yrityskoordinaattori Ilkka Mäkinen.

Takaisin listaukseen