17.2.2021

Ei lyödä kirjalla päähän

Lasten ja nuorten lukemisesta ollaan säännöllisesti kilvan huolissaan. Huoli on jo monesti todettu ja todellinen. Tärkeää on, että yhteinen huoli kanavoituu tekemiseen ja yhteistyöhön. Työ lukemisenedistämiseksi on käynnissä koko ajan sekä valtakunnallisesti että paikallisesti.

Lukemiseen tai lukemattomuuteen liittyen perheet eivät kaipaa syyllistämistä ja taivastelua, vaan todellisia arjen tekoja.

Lukemattomuuden eteen voidaan tehdä paljon pieniä asioita. Lukemisen pitää näkyä tavallisessa arjessa ja se kuuluu kaikille vauvasta vaariin. Kiire on lukuhetkelle ja kirjastokäynnille myrkkyä. Lukemiseen tai lukemattomuuteen liittyen perheet eivät kaipaa syyllistämistä ja taivastelua, vaan todellisia arjen tekoja. Huomionarvoista on, että jokaisessa suomalaisessa kunnassa on kirjastopalvelut, jonka tehtäviin kaikenikäisten lukemisedistäminen lain mukaan kuuluu. Ei ehdollisesti vaan velvoittavasti. Kirjasto on avoin kaikille ja kaikenikäisille.  Erilaisten tapahtumien ja toiminnan kautta siitä tehdään helposti lähestyttävä paikka kaikenlaisten perheiden tulla yhdessä kaikenikäisten lasten ja nuorten kanssa.

Lapsi lukee kirjoja kirjaston lastenosastolla
Talvilomalla kannattaa poiketa myös kirjastossa. Kuva: Tomi Glad / Glad Media Oy

Kirjasto tekee erittäin mielellään kaikenlaista yhteistyötä liittyen lasten ja perheiden hyvinvointiin; joskus arkiset, itsestään selvät ja pienet asiat ovat suurinta ja merkitsevintä lukutaitotyötä.

Euran kirjastopalveluissa, kaikissa viidessä kirjastossa, on panostettu lasten- ja nuortenkirjojen monipuoliseen hankintaan sekä esillepanoon. Kylien kirjastot ovat kaikkien kuntalaisten saavutettavissa: myös lapset ja nuoret voivat käyttää omatoimikirjastoja.

Vuodesta 2019 alkaen kaikki 2 vuotta täyttävät ovat saaneet Eurassa neuvolasta kutsun kirjastoon ja kutsua vastaan kirjastolta kirjalahjan. Yhteistyötä varhaiskasvatuksen sekä koulujen kanssa tehdään tiiviisti.

Euran kirjaston lastentapahtumat ovat saaneet kiittävää palautetta. Viime syksynä järjestettiin pienten prinssien ja prinsessojen ilta. Tulevalla talvilomalla (22.2.-26.2.2021) kannattaa myös tehdä retki kirjastoon: pääkirjastossa on koko talvilomaviikon omatoimisesti suoritettavaa Harry Potter -aiheista puuhaa. Talvilomalla starttaa uusi perheiden lukupassi, joka kannustaa perheitä yhteiseen lukutuokioon. Kirjaston satutuokioita järjestetään kuluvan kevään aikana ja ne toteutetaan pääsääntöisesti ilta-aikaan, jotta ajankohta sopisi mahdollisimman monelle. Tällä hetkellä satutuokioihin on ennakkoilmoittautuminen ja noudatamme niissäkin rajoituksia.  Kirjaston ajankohtaisia kuulumisia kannattaa seurata verkkosivuilta Ajankohtaista -osiosta ja kirjaston tapahtumat löytyvät aina tapahtumakalenterista linkki

Euralainen perheiden lukupassi otetaan käyttöön talvilomalla

Kirjasto tekee erittäin mielellään kaikenlaista yhteistyötä liittyen lasten ja perheiden hyvinvointiin; joskus arkiset, itsestään selvät ja pienet asiat ovat suurinta ja merkitsevintä lukutaitotyötä. Sellaisetkin asiat, jotka eivät suoraan liity kirjoihin ja kirjallisuuteen. Yhteinen tavoite on se, että jokainen lapsi tietää ja tuntee sen, miten kirjasto toimii ja sen mitä kirjasto tarjoaa. Kirjastoon ovat tervetulleita kaikki.

Ei lyödä kirjalla päähän vaan avataan se lapsille yhdessä ❤️

Anni Tormas

kirjastopäällikkö

Lisää tietoa Euran kirjaston lasten ja nuorten palveluista

Takaisin listaukseen