10.9.2020

Kiukaisten omatoimikirjasto on auki!

4.9.2020

 Maanantaina 24. elokuuta aukesi Kiukaisten lähikirjaston omatoimipalvelu, joka tuo kirjaston palvelut kuntalaisten ulottuville aivan uudella tavalla. Omatoimikirjasto on avoinna arkisin kello 8-20 ja viikonloppuisin kello 9-18. Aukioloajat ja kirjaston tavoitettavuus siis lisääntyivät Kiukaisissa merkittävästi.

 Kirjastopäällikkö Anni Tormas pitää uudistusta hyvänä sekä lainaajien että henkilökunnan kannalta. Uudistuksen jälkeen kaikissa Euran lähikirjastoissa, Hinnerjoella, Honkilahdella, Paneliassa ja Kiukaisissa on omatoimikirjasto. Pääkirjastossa omatoimiaikana pääsee lukusaliin.
– Esimerkiksi Paneliassa lainausmäärä kasvoi noin 30 prosenttia kun omatoimikirjasto avasi ovensa. Aineistoa liikkuu siis huomattavasti enemmän kuin aiemmin. Lainaajien käytössä ovat kaikki Satakirjaston kirjat, ja esimerkiksi varaukset voi noutaa omatoimikirjaston aukioloaikoina silloin kuin itselle parhaiten sopii, hän kertoo.

 Monelle tulee edelleen yllätyksenä myös se, että Satakirjaston mistä tahansa kirjastosta lainatut kirjat voi palauttaa omaan lähikirjastoon. Mummolareissulla lainatun kirjan voi siis lukea rauhassa loppuun kotona, ja palauttaa kirjan lähikirjastoon.
– Meillä aineistot liikkuvat päivittäin kirjastoista toiseen, joten kirjat kulkeutuvat kyllä sinne, missä niitä seuraavaksi kaivataan, Anni Tormas kertoo.

Kirjastopäällikkö Anni Tormaksen mukaan omatoimikirjastot ovat lisänneet huimasti kirjastopalvelujen käyttöä. Kuva: Erkki Saarinen

Vaikka omatoimikirjasto Kiukaisissa avasikin ovensa, myös henkilökohtaista palvelua on yhä saatavilla.

 Kirjastovirkailija on paikalla Kiukaisissa kahtena päivänä viikossa ja kirjastoon voi ottaa yhteyttä myös puhelimitse numeroon 044 422 4833.

 Jenni Sulin ja Alina Perttu pääsevät käyttämään omatoimikirjastoa. Kuva: Erkki Saarinen

Kirjaston aktiivikäyttäjä Johanna Perttu pitää omatoimikirjaston käyttöönottoa Kiukaisissa hienona edistysaskeleena.

– Enää ei kirjaston käyttö ole niin sidottu kellonaikaan, hän iloitsee.

Myös tytär Alina Perttu odottaa innolla omatoimikirjaston aukeamista.

– Käyn kirjastossa itse pari kertaa kuukaudessa, hän kertoo.

Myös Alinan ikätoveri Jenni Sulin käyttää kirjastoa 1-2 kertaa kuukaudessa ja uskoo, että omatoimikirjasto lisää käyttöä.

Myös Kirsi Sulin uskoo, että kirjaston käyttö lisääntyy entisestään.

Olen itse käyttänyt omatoimikirjastoa Uudessakaupungissa, ja minun kokemusteni mukaan se helpottaa asiointia asiakkaan kannalta ja varmasti myös henkilökunnan osalta, Kirsi Sulin sanoo.

Itse omatoimikirjaston käyttö on tehty mahdollisimman helpoksi. Se vaatii vain kirjastokortin ja siihen liittyvän pin-koodin, jolla kirjastoon pääsee sisään. Kirjojen lainaus tapahtuu lainauspisteen näyttöpäätteellä, joka neuvoo käyttäjäänsä sitä mukaa kuin lainaus tai kirjojen palautus etenee.

Takaisin listaukseen