Esihistorian opastuskeskus Naurava lohikäärme

Naurava lohikäärmeen logo Euran kunnan ylläpitämä Naurava lohikäärme on Suomen ensimmäinen esihistorian opastuskeskus. Toiminta-ajatuksena on kertoa elämyksellisesti Euran esihistoriasta, erityisesti paikkakunnan rikkaasta viikinkiajasta (800–1050 jKr.).

Näyttelytiloissa on esillä alkuperäisiä esinelöytöjä sekä erilaisia kopioita. Kävijöillä on mahdollisuus kokeilla itse erilaisia muinaistekniikoita. Myös näytteillä oleviin esinekopioihin ja tekstiileihin on lupa koskea.

Naurava lohikäärme on saanut nimensä Osmanmäen kalmistosta löydetyn viikinkiaikaisen keihäänkärjen koristekuvion mukaan. Rautaisen keihään putkiosaa koristaa hopeoitu lohikäärmeornamentti.

Naurava lohikäärme sijaitsee vanhassa kivinavetassa Eurantiellä, sisäänkäynti on rakennuksen keskeltä, pyörätieltä. Rakennuksen ympärillä on runsaasti ilmaista parkkitilaa. Samassa rakennuksessa Nauravan lohikäärmeen kanssa toimii lounasravintola Idylli, jossa voi nauttia ateriat ja kahvit lounasaikaan tai muina aikoina tilauksesta.

Aukioloajat:

avautuu ti 2.6.2020

kesä-elokuu ti-su klo 11-17, muulloin to-pe klo 11-17, la klo 10-14.
Juhlapyhinä suljettu. Suljettu juhannusviikonlopun 19.-22.6.2020.

Pääsymaksut:
Aikuiset 4 €/hlö
Ryhmät yli 10 hlö, 7-17-vuotiaat, eläkeläiset, opiskelijat 2 €/hlö
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.

Ryhmille yhteislippu Kauttuan tehtaitten museon kanssa 5 €/2,5 €.

Opastukset:
Opastettuja kierroksia järjestävät Alasatakunnan oppaat ry. Tiedustelut: Esihistorian opastuskeskus Naurava lohikäärme, puh. 044 422 4826 tai Kaisa Repo/Alasatakunnan oppaat ry, puh. 050 377 5245. Opastusmaksu: 50 € (+ alv. 24 %). Ryhmäkoko yhdellä oppaalla enintään 30 hlö. Avausmaksu aukiolojen ulkopuolella 30 €. Kielilisä +10 €.

Ajankohtaiset tiedot:
www.facebook.com/naurava
www.instagram.com/nauravalohikaarme

Näyttelyt

Huone 1. Euran emännän maailma

Nauravan lohikäärmeen ensimmäisessä huoneessa tutustutaan naisten elämään. Voit mm. perehtyä tekstiilien valmistukseen rautakautisilla menetelmillä sekä ihastella ensimmäistä Euran muinaispuvun ennallistusta, joka on kokonaan käsityötä. Puku perustuu Luistarin kalmistosta löydettyyn hautaan, josta löytyi runsaasti pronssikorujen alla säilyneitä tekstiilipaloja.

Vitriineissä on esillä Luistarin naisten hautojen esineistöä. Rikkaita hautoja on löydetty myös Käräjämäen kalmistosta, joka sijaitsee Eurajoen toisella puolella, vastapäätä Nauravaa lohikäärmettä. Runsaat korut, työvälineet ja aseet kertovat varakkaista isännistä ja emännistä – kaikilla ei suinkaan ollut varaa pronssikoruihin tai ulkomailta tuotuihin aseisiin.

Huone 2. Tashkenttiin ja takaisin – euralaisten viikinkiaikaisia kauppasuhteita

Näyttelyhuone esittelee muinaisten euralaisten kansainvälisiä suhteita. Huoneessa tutustutaan tarkemmin kauppiasnaisen ja hänen maailmalla matkaavan poikansa elämään. Vitriinien alkuperäiset esineet ovat peräisin Luistarin kalmistosta, esillä on mm. hopeakoristeinen loistomiekka. Mallinuket esittelevät viikinkiaikaista miesten muotia. Tässä huoneessa pääset myös kokeilemaan, kuinka painava viikinkiaikaisen miehen aseistus oli.

Huone 3. Elämää Eurajoen varrella

Kun talvi hiipi Pohjolaan, viikinkiajan ihmisten oli haettava suojaa pakkasilta ja asetuttiin savupirttiin. Elämää Eurajoen varrella -näyttelyhuone kertoo arjen elämisestä savupirtissä tuhat vuotta sitten. Hämärässä savuisessa asumuksessa asuivat ja tarinoivat isovanhemmat, vanhemmat ja lapset. Sama tila toimitti keittiön, olohuoneen ja makuuhuoneen virkaa. Näyttelyhuoneessa on esillä alkuperäisiä tuhat vuotta vanhoja esineitä Eurasta sekä ennallistuksia, joihin saa koskea. Perheen pienimmät pääsevät leikkimään leikkipaikalla vanhan ajan malliin. Huoneen keskellä on viikinkiaikaisen tolppasängyn ennallistus. Sängyn esikuva tulee Norjasta, mutta myös Eurasta on löydetty viikinkiaikaisen tolppasängyn jäänteitä. Näyttelyssä on siis lupa torkahtaa!

Huone 4. Keitä oli Luistarin Lempin väki?

Euran Luistari on ollut löytymisestään saakka aktiivisen tutkimuksen kohteena. Tammikuussa 2019 avattu näyttely esittelee parhaillaan käynnissä olevaa tutkimusta. Se on nimetty Luistarin 50-vuotisjuhlan kunniaksi "uudelleennimetyn" Euran emännän eli Luistarin Lempin mukaan.

Arkeologian käyttämät tutkimusmenetelmät kehittyvät jatkuvasti. Mahdollisten menetelmien kirjo on laajentunut viime vuosien aikana sisältämään monenlaisia analyyseja. Ne täydentävät entisestään aiemmin saatua kuvaa Luistariin haudatuista ihmisistä ja eläimistä. Näyttelyssä on kaksi teemaa. Ensin kerrotaan luista ja hampaista tehtävistä tutkimuksesta. Luututkijan työssä tunnistetaan esimerkiksi erilaisia sairauksien merkkejä. Isotooppitutkimuksella selviää yleispiirteistä tietoa ruokavaliosta ja siitä, olivatko Luistariin haudatut paikallisia. Muinais-DNA-tutkimusten avulla saadaan erilaista tietoa perimästä, jota voidaan verrata muihin väestöihin.

Toisena näyttelyn erityisteemana ovat mikroskooppityötä sisältävät karvojen ja kuitujen tutkimukset. Ne antavat uudenlaista tietoa hautaustavoista ja hyödynnetyistä eläimistä. Saat myös itse kurkistaa mikroskooppiin tai suurennuslasiin ja katsoa, miltä erilaiset asiat näyttävät suurennettuina.

Myymälä

Euran mahtava menneisyys on myös nykyisyyttä! Myymälässä on pääasiassa lähialueen käsityöläisten valmistamia, Euran esihistoriaan liittyviä tuotteita. Valikoimissa on mm. koruja, saviastioita, juomasarvia, tekstiilejä, lautanauhoja ja taljoja. Myytävänä on myös Euran esihistoriasta kertovaa kirjallisuutta.

Lisää kuvia myymälästä ja tietoa käsityöläisistä löydät meidän Facebook-sivuiltamme sekä Instagramista.

In English

Naurava Lohikäärme Information Centre of Prehistory

The Naurava Lohikäärme is located in downtown Eura (Eurantie 18). Prehistory museum displays Viking age findings, changing exhibitions and objects modelled on ancient archaeological objects.

The shop sells high-quality items related to prehistory, ranging from jewellery to books.

The information centre of prehistory is open daily during summertime, although not on Mondays and not on holidays. In other times, it is open from Thursday to Saturday.

Open: Thu-Fri 11 am - 5 pm, Sat 10 am - 2 pm. During summertime 1.6.-31.8. Tue-Sun 11 am - 5 pm, closed Mon, (closed during midsummer). Holidays closed. Other times on request for groups.

Entry fees: 4/2 €, free entry for those under 7 years.

Guide bookings: esihistoria(at)eura.fi. Guide fees for group 60 € (+ VAT. 24 %), max 30 persons per guide.

Contact information: Eurantie 18, 27510 Eura
esihistoria(at)eura.fi, tel. +358444224826.

 

Current information (in Finnish):
www.facebook.com/naurava
www.instagram.com/nauravalohikaarme

Naurava lohikäärme, kuva: Juha Koivula 

 

 

 

Valtuuston kokoukset videolla

 

Visit Pyhäjärviseutu

Tutustu alueen palveluihin

 

 

Asumaan Euraan

 

Luistarin kotisivu

 

Vesihuoltolaitos - toimintavarmaa vesihuoltoa Tutustu esitteeseemme!

 

MUUTTAJALLE!

 

Euran urheilutalo

 

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Klikkaa tästä

OMA olo

Yhteystiedot

Naurava lohikäärme

Eurantie 18, 27510 Eura

puh. 044 422 4826

esihistoria@eura.fi

www.eura.fi/naurava

www.facebook.com/naurava

www.instagram.com/nauravalohikaarme

Aukioloajat

Aukioloajat:

kesä-elokuu ti-su klo 11-17
muulloin to-pe klo 11-17, la klo 10-14
Juhlapyhinä ja juhannusviikonloppuna suljettu.