Helvi Mäntyvaaran ja Matti Hannulan muistokonsertti

16.10.2019

Kiukaisten kirkko klo 18

Järjestäjä: Euran seurakunta

Yhdyshenkilö: Janne Silvola p. 044 777 1520

 

Helvi Mäntyvaaran ja Matti Hannulan muistokonsertti 
 
Kiukaisten kirkossa on 16.10. Helvi Mäntyvaaran ja Matti Hannulan muistokonsertti. Tämän hieman erikoisen yhdistelmän on ideoinut Juha Repo, joka oli jo useita vuosia sitten suunnitellut tuomiokirkon edesmenneen urkurin Matti Hannulan muistokonserttia Tampereelle. Tuolloin konsertti ei kuitenkaan toteutunut. Matti Hannula piti konsertteja monilla paikkakunnilla sekä Suomessa että ulkomailla. Niissä hän esitti myös muutamia Helvi Mäntyvaaran sävellyksiä. Helvin viimeisenä elinvuotena Matti, Marjatta ja Ulla-Kristiina Hannula, Seija Luoma sekä Lauri Voipio äänittivät Tampereen tuomiokirkossa kasetille 10 Helvin valitsemaa sävellystä. Myöhemmin tästä kasetista on tehty CD-levy. Näin syntyi ajatus järjestää yhteinen muistokonsertti, jossa esitetään Hannulan ohjelmistoon kuulunutta hengellistä musiikkia sekä Helvi Mäntyvaaran sävellyksiä. Konsertti toteutettiin tammikuussa Tampereella ja huhtikuussa Hauholla. Nyt on vuorossa Kiukainen. 
 
Helvi Mäntyvaara o.s. Mikkola syntyi v. 1906 Hauhon Eteläisten kylällä Heikki ja Iida Mikkolan nuorimpana tyttärenä. Perhe asui tuolloin Löfkullan tilalla, jonka Heikki Mikkola oli vuokrannut valtiolta. Se oli ruotuväkilaitoksen aikainen upseerin virkatalo. Mikkolan suku oli musikaalista. Helvin isä oli soittanut nuorena viulua ja hänen setänsä soitti vielä vanhanakin ja rakensi itse viulunsa. Kerrotaan Iida-äidinkin soittaneen nuorena tyttönä viulua, vaikka miehet paheksuivat sitä. 
 
Helvin kiinnostus musiikkiin alkoi jo varhaisessa lapsuudessa. Kun hän oli 5-vuotias, Kalle-veli hankki kotiin flyygelin. Sen avulla Helvi opetteli itsekseen soittamaan. Veli opetti hänelle nuotit ja soinnutuksen alkeet, mutta järjestelmällistä opetusta hän ei tässä vaiheessa saanut. Mieluimmin hän soitteli ilman nuotteja ja keksi melodioihin omintakeiset säestykset. 
 
Vuonna 1917 perhe muutti Hämeenlinnaan ja Helvi pääsi oppilaaksi Hämeenlinnan suomalaiseen yhteiskouluun. Samalta vuodelta on peräisin hänen ensimmäinen muistiinmerkitty sävellyksensä, pieni laulu ”Luonnon säveliä”, johon hän oli itse tehnyt myös sanat. Hämeenlinnassa hän sai myös ensimmäisen kerran ammattimaista soitonopetusta, jota antoi yhteiskoulun musiikinopettaja, säveltäjä Jaakko Tuuri. 
 
Helvillä oli häntä 15 vuotta vanhempi veli sekä kolme vanhempaa sisarta, jotka kaikki olivat musikaalisia. Heillä oli kotikvartetti, jossa Helvi soitti pianoa, Tyyne-sisko viulua, Mandi-sisko kitaraa ja Kalle-veli selloa. Sisarista vain Helvi säilytti soittoharrastuksensa elämänsä loppuun asti. Myös Kalle oli erittäin musikaalinen ja hänellä oli huomattavasti säveltämisen lahjaa. Hän soitti myös viulua ja teki monta kaunista laulua koti- ja ystäväpiirin käyttöön. 
 
Tultuaan ylioppilaaksi v. 1925 Helvi lähti opiskelemaan Helsinkiin. Pääaineensa teoreettisen filosofian lisäksi hän suoritti musiikkitieteen cum laude –kurssin professori Ilmari Krohnille. Tuona aikana hän teki useita pianosävellyksiä ja näytti niitä myös prof. Krohnille. Vielä 1940-luvun lopulla hän kävi

kirjeenvaihtoa prof. Krohnin kanssa ja sai häneltä lausuntoja sävellyksistään ja neuvoja sävellystyöhön. Sävellysharrastusta hän jatkoi koko ikänsä. Kaikkiaan hän on tehnyt noin 80 sävellystä, joiden nuotit ovat säilyneet. Erityisessä arvossa hän itse piti Vanhan Testamentin Jeremian valitusvirsiin tekemiään sävelmiä, joiden valmistuessa hän oli jo 85-vuotias. 
 
Helvi Mikkola toimi 1930-luvulla musiikinopettajana Otavan ja Lahden kansanopistoissa. Avioiduttuaan v. 1938 pastori Keijo Mäntyvaaran kanssa hän toimi pappilan emännän töiden ohella kuoron johtajana, kanttorin sijaisena sekä eri aineiden opettajana paikallisissa oppikouluissa Leppävirralla, Haapavedellä ja Kiukaisissa. 
 
Helvi Mäntyvaara asui Kiukaisissa vuosina 1961-1970, jolloin hänen miehensä Keijo Mäntyvaara toimi Kiukaisten kirkkoherrana. Lähes koko tämän ajan Helvi toimi opettajana Kiukaisten yhteiskoulussa opettaen mm. psykologiaa. Tänä aikana syntyi myös konsertissa kuultava laulu Tähtikattokirkkoni, joka on omistettu Kiukaisten kirkolle. Kiukaisissa Helvi tutustui kuurosokeaan Maria Siirtoseen ja sävelsi useita hänen kirjoittamiaan runoja. Konsertissa niistä kuullaan laulu Kyynelhelmet. Kiukaisissa asuessaan Helvi kirjoitti pakinoita Raumalla ilmestyvään Länsi-Suomi -lehteen nimimerkeillä Reetta-äiti ja Margareetta. Tältä ajalta jäi muistoksi myös kesämökki, jonka Helvi itse suunnitteli. Mökki oli tosin pakko rakentaa naapurikunnan puolelle Turajärvelle, kun Kiukaisista ei löytynyt yhtään järveä. Siellä Helvi ja Keijo viettivät paljon aikaa vielä eläkkeellä ollessaankin ja vierailivat usein Kiukaisissa. 
 
Konsertin esiintyjistä Juha Repo on monipuolinen muusikko, joka on mm. soittanut käyrätorvea Tampereen kaupunginorkesterissa ja toiminut sen jälkeen itsenäisenä muusikkona esittäen eri kokoonpanojen kanssa musiikkia sota-ajan lauluista hengellisiin lauluihin asti. Juhana Mattila on tunnettu pianisti, joka toimii myös musiikin opettajana Tampereella. Saija Siuko ja Marjaana Ritanen ovat nuoria ammattilaulajia, jotka ovat esiintyneet sekä solisteina että kuorolaulajina useissa eri tehtävissä, mm. Tampereen Oopperan kuorossa. 
 
Ilkka Mäntyvaara


« Takaisin

 

Valtuuston kokoukset videolla

 

Visit Pyhäjärviseutu

Tutustu alueen palveluihin

 

 

Asumaan Euraan

 

Luistarin kotisivu

 

Vesihuoltolaitos - toimintavarmaa vesihuoltoa Tutustu esitteeseemme!

 

MUUTTAJALLE!

 

Euran urheilutalo

 

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Klikkaa tästä

OMA olo

Yhteystiedot

Euran kunta

Sorkkistentie 10
27510 Eura
puh 02 839 901
fax 02 865 2059

Sähköposti

kirjaamo@eura.fi

Henkilökohtaiset osoitteet

etunimi.sukunimi@eura.fi

Kunnanvirasto

ma–pe klo 9.00 - 15.00.

Neuvonta ja vaihde

puh 02 839 901 

klo 8.00 -15.00 ( suljettu 11.30-12.30 )