Ajankohtaista Euran kulttuuripalveluissa

___ 

Tietoa tapahtumista löydät Euran kunnan tapahtumakalenterista ja kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen Facebook -sivuilta osoitteesta www.facebook.com/kikulinuka

___ 

Minun Eurani -valokuvakilpailu Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Instagramissa. Lisätiedot.

___

Hautoja, uhripaikkoja ja mitä muuta? - Kiviröykkiöiden tutkimusta ja tulkintaa
-yleisöseminaari 4.3.2017 koulukeskuksen auditoriossa. Ks. ohjelma ja ilmoittautumisohjeet tästä.
___

Euran kulttuuripalkinto 2016 Harri Turuselle

Kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunta päätti kokouksessaan 30.11.2016 myöntää vuoden 2016 kulttuuripalkinnon euralaiselle puusepälle Harri Turuselle.  Kulttuuripalkinto luovutettiin kunnan itsenäisyyspäivän juhlassa.

Turunen perusti entisöintiliikkeen Euraan vuonna 1991. Siitä lähtien hän entisöinyt  vanhoja huonekaluja ja valmistanut myös uusia tinkimättömällä ammattitaidolla, perinteisiä menetelmiä kunnioittaen.  Harri Turunen jakaa ammattitietoaan ja –taitojaan myös  muille opettamalla muunmuassa kansalaisopistossa alan harrastajia ja hän antaa aina auliisti ja aikaansa säästämättä neuvoja entisöinnistä kiinnostuneille.

Turunen kunnioittaa vanhoja perinteitä, perinteisiä työtapoja ja materiaaleja. Hän kertoo työstään: "Entisöintitöissä käytämme aina alkuperäisiä materiaaleja ja perinteisiä työtapoja. Huonekalu tai muu esine laitetaan kuntoon vanhaa kunnioittaen ja säilyttäen entisöinnissä esineen ikä siten, että se näyttää täydellisen entisöinnin jälkeenkin vanhalta, mutta erittäin hyvin säilyneeltä. Paras tulos on, kun esine kunnostuksen jälkeen näyttää siltä kuin sitä ei olisi kukaan koskaan korjannutkaan."

Turusen taidot on huomattu laajalti ja viime vuosina hän on ollut kunnostamassa mm. eduskuntatalon ja presidentinlinnan arvohuonekaluja.

Turunen on ollut aktiivisesti ja innostavasti mukana käsityöläisten ja taiteilijoiden yhteisissä verkostoissa Eurassa.  Hän on yksi niistä, joille oman kulttuuriperinnön arvostaminen, säilyttäminen ja elävänä pitäminen on sydämen asia.

___

KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA EURAAN

Euran kunnassa on aloitettu kulttuurikasvatussuunnitelman tekeminen osana opetussuunnitelmauudistusta. Tarkoituksena on taata kaikille oppilaille samat osallistumisen mahdollisuudet ja tehdä kulttuurikasvatustyöstä tavoitteellista. Kulttuurikasvatus koskee kaikkea opetusta, ei vain taide- ja taitoaineita, ja se nivoo yhteen eri oppiaineita.

Uudet peruskoulun valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet korostavat aikaisempaa enemmän koulun ja ympäröivän yhteiskunnan vuorovaikutusta ja monipuolisten oppimisympäristöjen käyttämistä. Oppiainerajat ylittävät projektit ja oppilaiden aktiivisuus oppimisprosessissa korostuvat.

Eurassa kulttuurikasvatussuunnitelman tekeminen on alkanut kesällä. Sitä tekevät kulttuuritoimenjohtaja Sirpa Wahlqvist ja lehtori Minna Lääperi. Nyt etsimme yhdistyksiä ja muita toimijoita, jotka haluavat osallistua kulttuurikasvatuksen toteuttamiseen eli yhteistyöhön koulujen kanssa Eurassa. Tämä tarkoittaa mm. vierailuja kulttuurikohteissa tai vierailuja kouluissa.  Suunnitelmaan kootaan vuosittain kohteet, joista opettajien on helppo valita tutustumispaikat.

 

Tule kuulemaan kulttuurikasvatussuunnitelmasta ja sen myötä yhteistyömahdollisuuksista koulujen kanssa to 13.10.2016 klo 18 - 21 kunnanviraston valtuustosaliin. Jos ette pääse tuolloin paikalle, mutta olette kiinnostunut yhteistyöstä, odotamme viestiä ennen kokousta osoitteeseen minna.laaperi(at)eura.fi.

 

Tarjottavat opetuspaketit (1-5 kpl/toimija) voi kirjata sivulla:

https://link.webropolsurveys.com/S/257AC69C63A56F8D 

  

 ___

Euran kulttuuripalkinto 2015 Sanna Saariselle

 

Euralainen käsityöläinen, taiteilija ja yrittäjä Sanna Saarinen viettää tänä vuonna taiteilijauransa ja Loimina –yrityksensä 20-vuotisjuhlaa.  Sanna Saarinen on tullut tunnetuksi taidetekstiileistä, joita on esillä monissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa sekä sisustustekstiilien ja vaatetuskankaiden tekijänä.  Yrityksen toimialana on kankaiden kudonta ja suunnittelu sekä ohjaus.


Talo, jossa Saarinen perheineen asuu ja jossa Loimina toimii, on alunperin Ahlström Oy:n vuonna 1903 Kauttuan Juudanmäkeen rakennuttama työläisten asunto.  Sanna ja Petri Saarinen siirsivät hirsitalon Ruukinpuistosta Euran Savikolle 90-luvulla ja se on kunnostettu käsityönä, ekologisesti ja kierrättämällä. Vieraat pääsevät tässä taiteilijakodissa tutustumaan paitsi tunnelmalliseen taloon, myös Sanna Saarisen työhön käsityöläisenä ja taiteilijana ja myymälästä voi ostaa Loiminan omia tuotteita.  Loimina onkin merkittävä kulttuurimatkailukohde Eurassa.

 

Sanna Saarinen on vuosien ajan järjestänyt näyttelyitä niin yksin kuin yhteistyössä muiden taiteilijoiden kanssa ja osallistunut aktiivisesti monenlaiseen kulttuuriyhteistyöhön, kuten Taire ry:n ja Eura käsillä –ryhmän toimintaan.  Sanna Saarisen panos kulttuurielämässä kuuluu myös musiikissa, hän soittaa Euran soittokunnassa klarinettia.

 

___

 

"Euralainen tyky-elämys" esite on valmistunut, löydät sen täältä.

kulttuurityky

_________

Euran kulttuuripalkinto v. 2014 jaettiin kunnan itsenäisyyspäivänjuhlassa lauantaina 6.12.2014. Palkinnon sai Pekka Helander.

Pekka Helander on ollut vuosikymmeniä ahkera kotiseututiedon kerääjä ja tallentaja. Hän on kirjoittanut kymmeniä kirjoja ja artikkeleita, jotka valaisevat euralaista elämää eri näkökulmista: yrityshistorioita, yhdistysten historiikkeja, Euran ja Kauttuan kylien historiatietoa ja kansanperinnettä. Euran Joulu -lehden päätoimittaja hän on ollut vuodesta 1994.

Helander on todellinen paikallistietämyksen tietopankki, jonka puoleen aina käännytään, kun tarvitaan faktatietoja Euran historiasta viime vuosikymmeniltä. Helander on ollut myös keskeisessä roolissa Kauttuan tehtaitten museon perustamisessa ja kokoamisessa. Hän on apujoukkoineen tallentanut merkittävän kokoelman kauttualaista teollisuushistoriaa, jota ei nyt enää voisi mistään tavoittaa.

Tänä vuonna Helander on lahjoittanut kulttuuripalveluiden ylläpitämään kotiseutuarkistoon yli 5 000 negatiivia sisältävän valokuva-arkiston. Aineisto sisältää ammattimaisella otteella kuvattua materiaalia Eurasta elämän eri aloilta usean vuosikymmenen ajalta. Aineisto on erinomainen pohja, kun Euran historiankirjoitus joskus saadaan ulottumaan myös 1900-luvun historiaan. Tosin jo pelkästään aineiston luettelointi tulee viemään vuosia.

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Euran kulttuuripalvelut on saanut Taiteen edistämiskeskukselta avustuksen käytettäväksi kulttuuripainotteisen TYKY -toiminnan kehittämiseen Eurassa. Hankkeella pyrimme tuomaan kulttuurin ja taiteen osaksi alueen yritysten TYKY -toimintaa. Tavoitteena on lisätä kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta sekä lisätä luovan alan toimijoiden tunnettuutta, ja tukea heidän toimintaedellytyksiään Eurassa.

Suunnittelemme yhdessä luovan alan toimijoiden kanssa valmiita työhyvinvointia edistäviä kulttuuri- ja taidesisältöisiä palveluita. Toivomme myös löytävämme uusia yhteistyömalleja luovien alojen toimijoiden välille, sillä tähän asti palveluiden tarjoajat ovat toimineet pitkälti itsenäisesti. Yhteensä 17 euralaista luovan alan toimijaa on lähdössä tuottamaan työhyvinvointia lisääviä palveluita kulttuuri- ja taidepainotteisesti.

_________

Euran kulttuuripalkinto jaettiin kunnan itsenäisyyspäivän juhlassa pe 6.12.2013.  Palkinnon sai tänä vuonna Nina Aksentjeff. 

Hän on ollut keskeisenä toimijana, kun Euran Purpuri on vuosikymmenten tauon jälkeen saatu uudelleen esityskuntoon tänä vuonna.  Yleisöllä on ollut mahdollisuus kuulla ja nähdä Euran Purpuri tänä kesänä Eurapäivänä ja Kaustisten kansanmusiikkijuhlilla.  Nina Aksentjeff on pitänyt muutenkin kansantanssiperinnettä yllä ja esillä Eurassa vuosia.  Hän on aktiivinen järjestötoimija (mm. Euran Nuorisoseuran puheenjohtaja), jonka työpanos näkyy monin tavoin erityisesti lasten ja nuorten toiminnassa.  Nina on aina innostunut lähtemään yhteistyöhön, esim. Lasten tammikuu, Wanhan ajan leikkipäivä ja seniori-ikäisten kesäpäivä ovat tapahtumia, joissa Nina on ollut mukana ideoimassa ja järjestämässä toimintaa.  Tulevaan Lasten tammikuuhun Nina on organisoinut vauvauintia, lasten tanssiryhmän esitystä ja koulufolkjamia yläkouluikäisille.

 ___

Kulttuurien kerroksia Kauttualla -hanke vuonna 2013

ks.  http://kerroksiakauttualla.blogspot.fi/ ja https://www.facebook.com/KulttuurienKerroksiaKauttualla

 

----------

Euran kulttuuripalkinto 2012 Kaisa Soverolle

Euran kunnan itsenäisyyspäivän juhlassa luovutettiin kulttuuripalkinto Kaisa Soverolle.  Palkinnosta päätti kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunta kokouksessaan 29.11.2012.

Kaisa Sovero  toimii näkyvästi ja monin tavoin euralaisen kulttuurin edistäjänä.  Hän on kunnostanut pieteetillä ja kulttuurihistoriaa kunnioittaen sukutalonsa Sorkkistentien varrella.  Talo on saanut uuden, arvokkaan elämän taidetalona ja monenlaisten kulttuuritapahtumien keskuksena. 

Kaisa Sovero on luonut hienon uran kuvataiteilijana.  Hän on koulutukseltaan tekstiilitaiteilija ja tullut maailmallakin tunnetuksi taidokkaista applikaatioistaan, mutta viime vuosina hän on kiinnostunut lisäksi akryylimaalauksesta.  Taidetalossa voi tutustua Kaisa Soveron kuvataiteeseen, mutta hänellä on jatkuvasti näyttelyitä myös muualla, ulkomaita myöten.  

Soveron kiinnostus kulttuuriin on hyvin laaja-alaista, hän on järjestänyt niin kirjallisuusiltoja, lastentapahtumia, konsertteja kuin mahdollisuuksia tutustua kreikkalaiseen kulttuuriin.  Kaisa Sovero tuo laajojen yhteistyöverkostojensa avulla euralaisten koettavaksi uusia kiinnostavia kulttuurikokemuksia.

 ____

 

Vuoden 2013 euralainen kuvataiteilija on Tarja Kyllijoki

Valitsijana toimi kuvataidekasvatuksen professori, Satakunnan taidetoimikunnan jäsen Päivi Granö.

Tarja Kyllijoella on pitkä ura euralaisena taidegraafikkona. Hän on osallistunut yli kahdenkymmenen vuoden ajan satakuntalaisiin yhteisnäyttelyihin ja hänen töitään on ollut esillä myös muualla Suomessa. Näyttelytoiminta kertoo Tarja Kyllijoen aktiivisuudesta ja innokkuudesta oman taiteenalansa esiintuojana ja oman osaamisensa kehittäjänä. Taidegrafiikka on käsityöpainotteista toimintaa. Erilaiset painomenetelmät edellyttävät pitkäjänteistä taidon kehittämistä, josta Tarja Kyllijoen teokset vuosien varrelta todistavat.  Aihepiiri yhdistää luontohavaintoja, niin yksityiskohtia kuin maisemiakin, mytologisempaan kuvastoon.  Erityisesti varhaishistoriaan viittaavat aiheet sitovat Kyllijoen taiteen hienosti kotiseudun kulttuuriperintöön.

Vakava suhtautuminen oman osaamisen kehittämiseen on nähtävissä viimeaikaisessakin toiminnassa.

-----

Kulttuuritoimisto on muuttanut Kännön vanhan koulun tiloihin.  Kännöllä toimivat myös kansalaisopisto ja nuorisotoimisto.  Uusi osoite on Kännöntie 9, 27500 Kauttua.

 ___

Joulukuun Eura käsillä -tekijä on Pirjo Hamm-Hakamäki. Tarkempia tietoja tästä

Marraskuun Eura käsillä -tekijä on Kati Heposaari. Tarkempia tietoja tästä

Lokakuun Eura käsillä -tekijä on Anna-Leena Soini. Tarkempia tietoja tästä

Syyskuun Eura käsillä -tekijä on Tarja Luhta.  Tarkempia tietoja löydät tästä

Elokuun Eura käsillä -tekijä on Kirsi Sarasvirta. Tarkempia tietoja löydät tästä

Heinäkuun Eura käsillä -tekijä on Marko Mertala.  Tarkempia tietoja löydät tästä

 

 ___

 

Kulttuuripalkinto 2011 Roman Szyrowskille

Roman Szyrowski on aloittanut työnsä Kiukaisten kansalaisopistolla 24.11.1988,  siitä lähtien hän on ollut monien yhtyeitten ja pelimannien vetäjänä. Hän on toiminut  myös mies-, nais- ja sekakuoron johtajana. Merkittävän työn musiikin saralla Roman on tehnyt opettaessaan sadoille nuorille soittoa ja laulua. Lisäksi hän on toiminut Kiukaisten yhteiskoululla musiikin opettajana.

Hän on myös järjestänyt kunnan ja muiden yhteisöjen tilaisuuksiin musiikkiohjelmat. Toiminta on jatkunut yhtä suurella innolla Eurassa kuntaliitoksen jälkeenkin.

Roman on taidoiltaan monipuolinen, lahjakas muusikko, jollaisia Euran musiikkielämä tulee jatkossakin tarvitsemaan.

 ___

Vuoden 2012 kuvataiteilijaksi valittu Marko Mertala

 

FM, Raumars –taiteilijavierasohjelman tuottaja Hannele Kolsio on tänä vuonna saanut tehtäväkseen valita vuoden euralaisen kuvataiteilijan.  Kolsio valitsi hakemusten perusteella  panelialaisen Marko Mertalan (s. 1966) vuoden 2012 euralaiseksi kuvataiteilijaksi. Taiteilija saa Euran pääkirjaston näyttelytilan käyttöönsä kesäkuussa 2012 kolmeksi viikoksi (näyttely avataan Eura-päivänä) ja taitelijalle myönnetään lisäksi 1000 euron työskentelyapuraha näyttelyn tekoa varten.

Hannele Kolsio perustelee päätöstään seuraavasti:

Mertala on pitkän linjan tekijänä verrattavissa positiivisesti ajatellen niin Suomen kuin jopa taidehistoriasta tunnettuihin kuvanveistäjiin. Hän myös työstää ja käsittelee useita eri materiaaleja joko yksittäin tai yhdistettynä muihin materiaaleihin taidokkaasti ja viimeistellysti. Mertalan teoksissa on jokin juju, hauska tai monimerkityksellisesti kantaaottava, mutta se ei välttämättä avaudu ensikatsomalta. Tämä tekee teoksista iättömiä niin että niitä jaksaa katsoa aina uudelleen kyllästymättä. Teosten pelkistetty muoto on mietitty loppuun asti ja niiden hiottu jälki miellyttää. Joidenkin teosten primitiivisyys tuo mukaan mukavasti huumoria.

Hyvä käden taito ja käsityön jälki on muutenkin leimallista euralaisten taiteilijoiden tekemiselle ja se näkyy hyvin myös Mertalan tuotannossa.

 ___

 

"Aarteita Köyliön Kirkkokarilta" - pyhiinvaellusmuistoja piispa Henrikistä näyttely esihistorian opastuskeskus Nauravassa lohikäärmeessä avoinna 20.1.2011 alkaen

 

Uusi kirja, Avauksia Alasatakunnan esihistoriaan, on ilmestynyt helmikuussa.  

Arkeologien Jouko Pukkila, Teija Tiitinen, Rauno Vaara ja Kari Uotila (kirjan toimittaja) ja siitepölytutkijoiden Elisabeth Grönlund ja Heikki Simola kirjoittama kirja kertoo uusimmista esihistorian tutkimusmenetelmistä ja niiden tuloksista Ala-Satakunnan ja erityisesti Eurajokilaakson alueella.

Pääosa kirjan tutkimusteemoista perustuu Eurassa vuonna 2008 pidettyyn esihistorian seminaariin ja lisäksi mukana on katsauksia esimerkiksi Eurajoen Liinmaan linnan ja Köyliön Yttilän Ottan arkeologisista tutkimuksista ja PULU ja ArVi - hankkeista.

Pehmeäkantisen kokonaan värillisen kirjan laajuus on 160 sivua ja siinä on lähes sata aikaisemmin julkaisematonta kuvaa ja piirrosta. Kirja on tehty Jalmari ja Eevi Karhulan rahaston ja Suomen kulttuurirahaston Satakunnan rahaston tuella.

Kirja on myynnissä esihistorian opastuskeskus Nauravassa lohikäärmeessä, hinta 20 €.

 

 

 
 

Euran tapahtumat
Lue lisää »


« Takaisin      Takaisin ylös ↑ Päivitetty: 2.2.2017 11:30