Kouluyhteistyö

 

Lukuinto

Kirjastovierailut

Kirjavinkkaus

Kirjapaketit

 

Lukuinto

 

Lukuinto on Euran kirjaston tarjoama lukudiplomi. Se on suunniteltu koulujen käyttöön ja sen tavoitteena on innostaa lapsia lukemaan sekä vahvistaa heidän lukutaitoaan. Ennen kaikkea Lukuinnolla halutaan kuitenkin antaa lapsille elämyksiä ja mukavia kokemuksia kirjojen parissa.

 

Lukuinto on suunnattu 1.-6.-luokkalaisille. Lukuintoon voi osallistua vaikka koko luokka tai vain yksittäinen oppilas. Osallistuminen Lukuinto-diplomin suorittamiseen on vapaaehtoista.

 

LUKUINto-diplomin suoritusohjeet

 

1. Valitse kirja ja hyväksytä se opettajalla. Vinkkejä saat kirjastosta.

2. Täytä lukemastasi kirjasta Lukuinto-tehtävälappu (saat tehtävän kirjastosta/opettajaltasi).

3. Toista kuusi kertaa joka luokalla: lue kolme kirjoista koulussa ja kolme vapaa-ajalla.

 

Kun kaikki 36 kirjaa on luettu, saa kuudennen luokan oppilas keväällä Lukuinto-kunniakirjan (+ mahdollisesti koulun oman palkinnon).

Lisäohjeita Lukuinto-diplomin suorittamiseen saa kirjastosta tai omalta opettajalta.

 

Kirjalistat

Euran kirjastoon on hankittu Lukuintoa varten isompia kirjaeriä. Näitä toimitetaan kouluille kolme kertaa vuodessa. Opettajat voivat hyödyntää niitä esimerkiksi pulpettikirjoina tai muina äidinkielen tunneilla luettavina kirjoina. Lisäksi kouluille jaetaan sekalainen laatikko kirjoja erilaisille lukijoille, joita opettaja voi hyödyntää mielensä mukaan. Myös nämä kirjat käyvät Lukuinto-kirjoiksi!

Omalla ajalla luettavien kirjojen vinkkilistat ja Lukuinto-tehtävät löydät alta. Listoja ja tehtäviä saa myös kirjastoista. Kirjoja voi lukea myös vinkkilistan ulkopuolelta. Kirja on hyväksytettävä opettajalla.

1.-2.-luokka

3.-4.-luokka

5.-6.-luokka


Tulostusohje kirjalistoille

 

Lista alakouluilla kiertävistä kirjasarjoista

 

 

kirjastovierailut

Euran kunnankirjasto tekee suunnitelmallista yhteistyötä kunnan koulujen kanssa. Olemme mukana kulttuurikasvatussuunnitelmassa, jonka myötä kirjasto tulee jokaiselle koululaiselle tutuksi. Pääkirjastossa sekä lähikirjastoissa järjestetään erilaisia kirjastovierailuja eri luokka-asteille.

Olettehan yhteydessä siihen kirjastoon, missä haluatte vierailla, vähintään viikko ennen haluttua vierailuaikaa. Kirjasto ottaa ryhmiä vastaan sopimuksen mukaan myös aukiolojen ulkopuolella.

Kirjaston kouluille tarjoamiin sisältöihin voit tutustua kulttuurikasvatussuunnitelmassa:

Euran kunnan kulttuurikasvatussuunnitelma

 

 

kirjavinkkaus 

Kirjaston ja koulujen väliseen yhteistyöhön kuuluu kirjavinkkaus. Vinkkauksen tarkoituksena on kannustaa lapsia ja nuoria lukemaan sekä esitellä kirjaston kirjavalikoimaa ja uutuuksia.

Kirjastoissa on tarjolla hyllymetreittäin hyviä lasten ja nuorten kirjoja. Usein ongelmana onkin runsauden pula. On vaikea tarttua siihen yhteen tuhansien joukosta. Kirjavinkkaus nostaa esille kokoelman helmet ja muita mukavia kirjoja.

Kirjavinkkauksen ideana on kertoa kirjasta lyhyesti niin elävästi, että kuulijassa herää kiinnostus lukea itse kirja loppuun.

Vinkkaus voidaan järjestää koulussa tai kirjastossa. Yksi vinkkauskerta kestää 30-45 minuuttia ja pyrkii pitämään sisällään tyttöjä ja poikia kiinnostavia kirjoja. Lukemaan opetteleville voidaan vinkataan helppolukuisia ja tavutettuja kirjoja. Opettajat voivat pyytää myös erilaisia teemavinkkauksia. Vinkata voi yhtä hyvin kaunokirjoja, tietokirjoja ja sarjakuvia.

Vinkkari ei laske kirjan sivuja, mukaan mahtuu aivan ohuita kirjoja yhtä hyvin kuin monen sadan sivun paksuisia kirjoja. Myös kirjan iällä ei ole merkitystä, joukkoon mahtuu uutuuksia sekä hyllyihin unohtuneita klassikoita.

Tällä hetkellä kirjavinkkausta on tarjolla 1.-3.-luokkalaisille, projektiluonteisesti vinkataan myös muille luokille.

 

kirjapaketit

 

Haluatko päiväkotiin kassillisen kirjoja avaruusteemalla? Tai eri väreistä? Koululuokkaan jännityskirjoja? Tai vaikkapa seiskoille sopivia kauhukirjoja? Kirjasto auttaa!

Kirjastot keräävät päiväkodin, koulun tai muun ryhmän pyynnöstä valmiin kirjakassin sovitusta aihepiiristä. Kassi kannattaa tilata noin viikkoa ennen hakupäivää. 

Kirjapaketin voi tilata kirjaston henkilökunnalta soittamalla, sähköpostilla tai vierailemalla kirjastossa.

 

 

 

 

 

 

Valtuuston kokoukset videolla

 

Visit Pyhäjärviseutu

Tutustu alueen palveluihin

 

 

Asumaan Euraan

 

Luistarin kotisivu

 

Vesihuoltolaitos - toimintavarmaa vesihuoltoa Tutustu esitteeseemme!

 

MUUTTAJALLE!

 

Euran urheilutalo

 

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Klikkaa tästä

OMA olo

Yhteystiedot

Euran kunnankirjasto

pääkirjasto
Satakunnankatu 33       
27510 EURA

p. 044 422 4833

kirjasto(at)eura.fi
satakirjastot.finna.fi         

Hinnerjoen omatoimikirjasto      
Rinnomäentie 15
27600 HINNERJOKI

 
Honkilahden omatoimikirjasto 
Koskenkylänraitti 21 a
27650 HONKILAHTI

 

Kiukaisten kirjasto                                   
Kunnankuja 3
27400 KIUKAINEN

 
Panelian omatoimikirjasto     
Mäkiläntie 1
27430 PANELIA