Luistarin juhlavuosi

15.1.2019

Vuonna 2019 tulee kuluneeksi 50 vuotta Luistarin muinaisjäännösalueen löytymisestä. Kaivauksia tehtiin 1990-luvun alkuun asti ja paikalta löydettiin yli 1 300 ruumishautausta, joista noin kolmasosassa oli löytöjä. Luistarin tekee ainutlaatuiseksi tutkimusmielessä se, että koko alue on tutkittu ja kaikki löydöt on julkaistu, joten tieto on ollut kaikkien tutkijoiden ulottuvilla. Luistari onkin yksi merkittävimmistä ja eniten tutkituista arkeologisista kohteista Suomessa.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on saatu selville monenlaista Luistarin asukkaista: muun muassa milloin he elivät, miten he ovat pukeutuneet, millaisia koruja ja työkaluja he käyttivät. Löydöt kertovat myös laajoista kansainvälisitä suhteista ja kaupankäynnistä.

Luistari 50Luistarin asukkaiden DNA
yhtenä tutkimuskohteena

Viime vuosina Luistarin tutkimus on saanut uuden suunnan ja uudet innokkaat tutkijat ovat tarttuneet aineistoon. Aikaisemmin ajateltiin, että Luistarin näytteistä ei ole saatavissa DNA:ta, jonka perusteella voitaisiin selvittää ihmisten alkuperää. Nyt kuitenkin tiedämme, että Luistarin asukkaiden DNA:ta on saatu eristettyä. Nämä ovat ensimmäisiä Manner-Suomen alueelta saatuja muinais-DNA -näytteitä. Uutta on myös isotooppitutkimus, jolla saadaan selville ihmisten ja eläinten käyttämä ravinto sekä maantieteellinen alkuperä. Tutkimusten tuloksia tullaan julkaisemaan Luistarin juhlavuonna.

Kehittyneet tutkimusmenetelmät mahdollistavat aivan uudenlaisen tiedon keräämisen Luistarin asukkaista. Nyt päästään paljon lähemmäksi itse ihmistä, kun saadaan selville, millaisia sairauksia heillä on ollut, mitä he ovat syöneet, miltä he näyttivät, ketkä olivat sukulaisia keskenään, mistä he ovat kotoisin ja miten kauan he elivät. Kukaties jo lähiaikoina tiedämme, onko joku meistä tämän päivän euralaisista Euran emännän jälkeläinen.

Tämä kaikki on mahdollista sen vuoksi, että Luistaria aikanaan tutkinut FT Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilander oli kaukaa viisas ja keräsi talteen sellaisia näytteitä, joita ei aikanaan voinut tulkita. Silloiset roskat ovat nyt tärkeitä tutkimuslähteitä, niistä voidaan löytää vaikkapa kasvijäänteitä ja eläinten karvoja, jotka voidaan tänä päivänä tunnistaa.

Kerro löydöistäsi

Eurasta tunnetaan 127 muinaisjäännöstä ja monet niistä sijaitsevat samoilla paikoilla, missä nykyisinkin asumme. Ei ole mitenkään harvinaista, että löydämme pihoilta ja pelloilta muinaisesineitä. Metallinpaljastinharrastus on lisännyt irtolöytöjen löytymistä. Itse muinaisesine on kuitenkin vain pieni osa informaatiosta, jota arkeologi voi saada löydöstä. Sen vuoksi on tärkeää, että löydöistä ilmoitetaan heti viranomaisille, jotta esineen löytöpaikka voidaan heti tutkia. Kuten Luistarin esimerkki kertoo, arkeologeille ja muille tutkijoille ”roskat” ja maanäytteet voivat olla esinettäkin tärkeämpiä löytöjä.

Löydöt tietoja uusien tutkimusten edistymisestä osoitteista www.facebook.com/luistariresearch.

Euran esihistoria
kaikille tutuksi

Vuonna 2019 Luistaria juhlistetaan monin tavoin pitkin vuotta. Juhlavuoden tarkoituksena on tehdä Euran rikasta esihistoriaan ja erityisesti Euran emäntää kaikille tunnetuksi, niin tiedepiireissä kuin suuren yleisön parissa. Juhlavuonna järjestetään seminaari, kunnostetaan kohteita, järjestetään näyttelyitä, yleisötapahtumia, työpajoja lapsille, tempauksia, valmistetaan uutta markkinointimateriaalia ja Luistariin pohjautuvia myyntituotteita. Tietoa tapahtumista julkaistaan Euran kotisivuilla tapahtumakalenterissa ja mm. Esihistorian opastuskeskus Nauravan lohikäärmeen Facebook-sivulla osoitteessa: https://www.facebook.com/naurava

Tervetuloa mukaan juhlimaan!

kulttuuripäällikkö Sirpa Wahlqvist

 

Poimintoja Luistarin juhlavuoteen liittyvistä tapahtumista,
joita Euran kunta järjestää yhteistyössä eri tahojen kanssa Eurassa vuonna 2019

tammikuu

- infoa juhlavuoden vietosta

- uusi korusarja julkaistaan

- näyttely uusista tutkimusmenetelmistä avataan Nauravassa lohikäärmeessä

- yhdysopettajien infotilaisuus

helmikuu

- rautakauden esiliina -työpaja alkaa

maaliskuu

- la 9.3. esihistoriaseminaari, aiheena Luistari

- tutkijatapaaminen Eurassa

- uudet myyntituotteet, kuten t-paidat myynnissä

huhtikuu

- viikinkiaikaan liittyvä Karoliina Suoniemen lastenkirja ilmestyy

- työpajat kouluilla

toukokuu

- la 4.5. viikinkipäivä esihistorian opastuskeskus Nauravassa lohikäärmeessä

- uusi näyttely Luistarissa avataan

- ennallistuksia esittelevä näyttely avataan kirjaston näyttelytilassa

kesäkuu

- tutkijoiden tuottamat Luistari.fi -verkkosivut aukeavat

- su 9.6. Luistarin Lempin 50-vuotisjuhlat

- 15.-16.6. Muinaisaikaan -tapahtuma Härkänummen viikinkikylässä

heinäkuu

- yleisöopastuksia mm. Luistarissa

elokuu

- satakuntalaiset viikinkitaitokisat 5-luokkalaisille

syyskuu

- la 7.9. Euran emännän karaus, koko perheen ulkoilutapahtuma

- la 14.9. viikinkiajan pidot Härkäniityllä

marraskuu

- la 23.11. muinaispukuseminaari

 

Päivitämme tarkemmat tapahtumatiedot osoitteessa: http://www.eura.fi/fi/tapahtumakalenteri.html

 


« Takaisin

 

Visit Pyhäjärviseutu

Tutustu alueen palveluihin

 

 

Asumaan Euraan

 

Luistarin kotisivu

 

Vesihuoltolaitos - toimintavarmaa vesihuoltoa Tutustu esitteeseemme!

 

Sataopiston opinto-ohjelma 2019-2020

 

Töihin tänne!

 

EuraPlus

SOTE-keskus