Miksemme olisi häpeilemättä kotiseutuylpeitä?

12.2.2020

Miksemme olisi häpeilemättä kotiseutuylpeitä?

Muutamaa kasvukeskusta lukuun ottamatta Suomen kunnat ovat tukalassa tilanteessa: väestön ikärakenne vinoutuu, syntyvyys vähenee ja samaan aikaan sisäinen muuttoliike vie vielä nuoret työikäiset juuri niihin kasvukeskuksiin. Aivovienti maakunnista kasvukeskuksiin on samaan aikaan välttämätöntä ja epäreilua.
Silti kuntien kontolla on edelleen koulutuksen, terveys- ja sosiaalipalvelujen järjestäminen ja infrastruktuurin ylläpito. Kun väki vähenee, kustannukset jakautuvat yhä harvempien jaettavaksi. Tilanne on samanlainen lähes kaikissa kunnissa.
Hokkus-pokkus -temppuja ei kehityksen pysäyttämiselle ole, mutta yksi on varmaa: maineella ja vetovoimalla on luultuakin suurempi merkitys. Ilmiönä on mielenkiintoista, että parhaiten tutkainta vastaan pärjätään Pohjanmaalla. Pohjanmaa on ollut 2010-luvulla Suomen vahvin alue aluetalousdynamiikassa, jopa Uuttamaata vahvempi.

Ehkä meilläkin pitäisi ottaa mallia pohjalaisesta kotiseutuylpeydestä. Sen sijaan, että etsimme vikoja omasta kotikunnastamme, viesti maailmalle pitää olla positiivinen: Eura on hyvä paikka elää, tehdä työtä ja kasvattaa lapsia. Eurassa ihmisestä pidetään huolta koko elinkaaren ajan.

 

Erkki Saarinen
Viestintäkonsultti
Euran kunta


« Takaisin

 

Valtuuston kokoukset videolla

 

Visit Pyhäjärviseutu

Tutustu alueen palveluihin

 

 

Asumaan Euraan

 

Luistarin kotisivu

 

Vesihuoltolaitos - toimintavarmaa vesihuoltoa Tutustu esitteeseemme!

 

MUUTTAJALLE!

 

Euran urheilutalo

 

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Klikkaa tästä

OMA olo