Nokka pinnalle ja kohti seuraavaa vuotta - kunnanjohtajan joulutervehdys

20.12.2019

Nokka pinnalle ja kohti seuraavaa vuotta

 Puolitoista vuotta Suomen kuntien talous on syöksynyt jyrkästi alaspäin siitäkin huolimatta, että kansantalouden tila on ollut vielä kohtuullisessa kunnossa. Kuntien muutosta selittävät valtion ja kuntien välinen kustannus- ja tulojako. Viime ja tämän vuoden bkt ovat olleet vielä selvästi yli yhden prosentin, mutta ensi vuonna kasvu jää nollan ja yhden välille. Pessimisti näkisi tilanteessa vain kasvun hidastumista, mutta positiivisesti ajattelevat huomaavat kasvun ja kehityksen jatkuvan.

Euran taloutta paikkaa valtionosuuksien ja verotulojen reipas kasvu sekä kunnan talouden vakauttamiseksi tehdyt menoleikkaukset, veronkorotus ja maksujen tarkistukset. Näiden yhteisvaikutus talouteen on runsaat seitsemän miljoonaa. Ilman näitä toimia kunnan taloudellinen tulos olisi vuosittain 5-6 miljoonaa miinuksella. Näillä välttämättömillä toimilla pysäytetään kunnan talouden negatiivinen kierre ja hidastetaan velkaantumista. 

Säästöillä on puolensa. Kuntalaiset joutuvat arjen palveluissa kohtaamaan säästöjen vaikutukset, vaikka hyvä tarkoituksemme on, että vaikutukset näkyisivät mahdollisimman vähän kuntalaisten arjessa. Tekeviä käsipareja kuntaorganisaatiossa on 35 vähemmän.

Kuntavertailuissa Eura pärjää hyvin, on kyse sitten taloudesta tai palveluista. Eura on Suomen 311 kunnasta väestömäärällä mitattuna 86. suurin ja Satakunnassakin olemme neljäntenä Porin, Rauman ja Ulvilan jälkeen. Maapinta-alaltamme olemme Satakunnan kolmanneksi suurin. Euran korotettukin kunnallisveroprosentti on edelleen varsin kohtuullinen. Satakunnassa meitä vähemmän verottavat Eurajoki, Pori ja Merikarvia. Raumalla ja Huittisilla on sama 21 prosenttia kuin Eurassakin. Kiinteistöveroprosentit ovat Eurassa maan keskiarvoa.

Panostukset koulutukseen ja lasten päivähoitoon ovat tulevina vuosina merkittäviä. Investointimme koulurakennuksiin ja päiväkoteihin jatkuvat ainakin vielä muutaman vuoden ajan. Myös sisällöllinen puoli eli palvelutaso ovat varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa hyvällä tasolla. Sosiaali- ja terveyspalvelujen maakunnallistaminen on taas käynnistymässä kuntien yhteistyönä. Kuntien keskeisimpänä lähitavoitteena on parantaa ja nopeuttaa sairaanhoidon vastaanotolle pääsyä.  

Valtakunnallista kiitosta ja arvostusta ovat Eurassa viime aikoina saaneet mm. uimahalli ja sen pidetty ammattitaitoinen ohjaaja sekä lukiokoulutus. Useat euralaiset tai euralaislähtöiset urheilijat ovat menestyneet areenoillaan vuoden aikana. Titta Keinäsen menetystä Suomen urheilugaalassa jännitämme 16. tammikuuta. Euralaiset yritykset rakentavat uusia tiloja ja kehittävät uusia tuotteita. Uusia yrityksiä Euraan perustetaan vuosittain 50.

Ollaan täysin siemauksin iloisia ja ylpeitä siitä, mitä meillä on ja tavoitellaan kunnianhimoisesti parempaa!

Rauhaisaa ja levollista joulunaikaa kuntalaisille ja tämän blogin lukijoille!

 

Juha Majalahti
kunnanjohtaja


« Takaisin

 

Valtuuston kokoukset videolla

 

Visit Pyhäjärviseutu

Tutustu alueen palveluihin

 

 

Asumaan Euraan

 

Luistarin kotisivu

 

Vesihuoltolaitos - toimintavarmaa vesihuoltoa Tutustu esitteeseemme!

 

MUUTTAJALLE!

 

Euran urheilutalo

 

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Klikkaa tästä

OMA olo