Eura uusin silmin

31.5.2019

Olen Petra Nikula, Euran kunnan kulttuuripalveluiden korkeakouluharjoittelija ja kulttuuriperinnöntutkimuksen maisteriopiskelija Turusta, Porista ja vähän kaikkialta.  

Petra Nikula

Aloittaessani työt toukokuun alussa, en tiennyt Eurasta oikeastaan mitään. Hatarasti mieleeni tuli mainintoja muinaisjäännöksistä, ja Pyhäjärvessä olen uinut Säkylän puolella lapsuudessa paljonkin. Eli niin sanotusti takki auki ja mieli avoinna saavuin kulttuuripalveluiden korkeakouluharjoittelijaksi kesän ajaksi.  

Porilaistuneena turkulaisena olen hyvin viihtynyt kaupungeissa, vaikka 18 vuotta vietin enemmänkin maaseutumaisemissa. En olisi kuitenkaan uskonut viehättyväni yhtäkkiä pienestä kunnasta Satakunnassa, mutta niin tässä nyt on muutaman viikon aikana kuitenkin käynyt. Eura on vienyt mennessään, ja olen hyvin iloinen siitä, että olen päässyt tutustumaan alueeseen. Toivon että tämä ei jää minulla vain tutustumiseksi vaan loppuikäiseksi ystävyydeksi. Uskon viettäväni aikaa täällä tulevaisuudessakin, vähintään luonnossa hamuillen ja Ruukinpuistossa vieraillen.  

 Ruukinpuisto

Kevät alkoi ryminällä toukokuun alussa ja aurinkoiset päivät kasvattivat puiden terälehdet kukoistukseensa nopeasti. Kirkkaan vihreät värit ja auringon paiste on kaunista kaikkialla, mutta täällä Eurassa se tuntuu erilaiselta. Ajatella, että juuri tämän ovat ihmiset kokeneet täällä jo tuhansia vuosia sitten. Rauta-aikaiset kasvit, hautalöydöt, linnavuoret ovat uskomattomia kulttuuriperintömme todisteita.  

Mutta viikingit ja luonto ei ollut ainoa, joka minut on hurmannut Eurassa. Täällähän on aivan valtava määrä uskottoman taitavia taiteilijoita ja näyttelytiloja! Minusta on mahtavaa, että taiteilijat pitävät kotejaan avoinna vieraille, ja että joka puodissa ja tilassa on jonkinlainen näyttely esillä. Varsinkin se taiteen monipuolisuus on upeaa, ettei se ole vain yhteen tapaan tai aiheeseen keskittynyttä. Kauttuan Ruukinpuistossa on taiteilijakoteja, kahviloita, Alvar Aaltoa, tehtaita ja yksityiskoteja, kaikki sulassa sovussa. Arkkitehtuurissakin on monipuolisuutta, vaikka helposti puhutaan vain Alvar Aallosta. Jalmari Karhulan Euran Pirtti ja oma kotitilansa, erottuvat jo kaukaa ja luovat hyvää vastakohtaa modernimmalle suunnittelulle. Itselle tuli myös yllätyksenä löytää kaunis Kauttuan Seurakuntakoti, jonka on suunnitellut oma isoisäni, Olli Kestilä.  

 Kauttuan Seurakuntakoti

Kerrostumia siis riittää, ja niin riittää tutkittavaakin. Haastan jokaisen euralaisen ja Eurassa vierailevan löytävän tänä kesänä jotain itselleen uutta Eurasta. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, suosittelen kulkemaan eri polkua töihin tai kouluun ja katselemaan ympärilleen. Tuttukin paikka voi yllättää.  

Hyvää kesää! 

 

 


« Takaisin

 

Visit Pyhäjärviseutu

Tutustu alueen palveluihin

 

 

Asumaan Euraan

 

Luistarin kotisivu

 

Vesihuoltolaitos - toimintavarmaa vesihuoltoa Tutustu esitteeseemme!

 

Sataopiston opinto-ohjelma 2019-2020

 

Töihin tänne!

 

EuraPlus

SOTE-keskus