Aletaan puhua kaupunkia

17.4.2019

Kaupungistuminen on trendi, joka ei näytä olevan laantumassa. Maalta muutetaan kaupunkeihin opiskelemaan ja töihin - ja koska kotikylän ulkopuolinen maailma kiinnostaa. Mikä saa ihmisen jäämään kaupunkiin sittenkin, kun tutkinto on suoritettu ja maailmaa nähty? Väitän, että osasyy on siinä, että me täällä maalla emme puhu kaupunkia.

Kaupunkien vetovoimaa perustellaan usein – siis työmahdollisuuksien lisäksi – kaupunkien tarjoamilla pehmeillä vetovoimatekijöillä: ”pöhinälla” ja ”säpinällä”, tapahtumilla ja yhteisöillä. Kaupunkipolitiikassa puhutaan kaupunkiaktivisteista, jakamistaloudesta, paikallisuuden merkityksestä, pop-up-toiminnasta ja tekemisen kulttuurista. Kaikki tuntevat Kallio-päivät, REKO-ringit ja Allas-saunat – nuo kaupunkiaktivistien luomat kaupunkipöhinän ilmentymät. Tai siis mitkä?

Meillä maalla on järjestetty kyläjuhlia jo vuodesta nakki ja muusi. Yleisiä saunoja löytyy Eurastakin viisi – kaikki luonnonveden ääressä. Myös REKO-rinki toimii. Silti kivat yhteisölliset paikalliset tekemiset eivät maaseudulla näyttäydy yhtä trendikkäiltä kuin kaupungeissa.

Saisimmeko nuoret aikuiset kiinnostumaan elämästä täällä helpomman elämän tarjoavilla ruuhkattomilla alueilla, jos puhuisimme pitäjäpäivien sijaan – niin, mistä? Taitaa olla aika määritellä maaseutu-vastineet trendikkäille kaupunkipöhinäsanoille. Vai mitä?

Anita Silanterä, kehitysjohtaja

Twitter: @silantera

Kuva: Panelian kylästä Euran kunnasta


« Takaisin

 

Visit Pyhäjärviseutu

Tutustu alueen palveluihin

 

 

Asumaan Euraan

 

Luistarin kotisivu

 

Vesihuoltolaitos - toimintavarmaa vesihuoltoa Tutustu esitteeseemme!

 

Sataopiston opinto-ohjelma 2019-2020

 

Töihin tänne!

 

EuraPlus

SOTE-keskus