Selvitys Etelä-Euran perusopetus- ja varhaiskasvatuspalveluista

19.2.2020

Euran kunnanhallitus on päätti 19.8.2019 (§ 251) osana talouden ja palveluiden vakauttamisohjelmatyötä hankkia erillisen selvityksen varhaiskasvatuksen ja vanhustenhuollon toiminnan tehostamiseksi. Palveluiden ja talouden vakauttamistyöryhmä päätti Euran kunnan perusopetus- ja varhaiskasvatuspalveluiden toiminnan ja talouden analyysin hankinnasta Kuntamaisema Oy:ltä 4.10.2019 annetun tarjouksen mukaisena. Selvitys koski muun muassa kunnan keskusta-alueen uuden päiväkodin toimintamallia (päiväkoti Euranrinkilä) sekä Etelä-Euran koulu- ja päiväkotipalveluiden palveluverkkoselvitystä. Etelä-Euraa koskeva selvitys on valmistunut helmikuun 2020 aikana.

Kuntamaisema Oy:n selvitys koskee Etelä-Euran alueella Hinnerjoen ja Honkilahden alakouluja, sekä Honkilahden ja Joentiu'un päiväkoteja. Selvitys on laadittu vuoden 2018 tilinpäätöksen tietoja käyttäen. Selvityksessä käytetyt toiminnan tiedot on kerätty kunnalta. Selvityksen tavoitteena on muodostaa kuva Etelä-Euran alueen päiväkoti- ja perusopetuspalveluiden kustannustehokkuudesta sekä luoda vaihtoehtoisia palveluverkkomalleja alueen palveluiden järjestämiseksi.

Euran väkiluku on laskenut melko tasaisesti viime vuosina. Tilastokeskuksen uuden ennusteen mukaan väestön väheneminen kiihtyy. Ennusteen mukaan väkiluku jää alle 10.000 asukkaan vuonan 2035. Väkiluku on pienentynyt noin 14.000 asukkaasta alle 12.000 asukkaaseen 1970-luvulta lähtien. Yli 65-vuotiaiden määrä on tuplaantunut 1.600 asukkaasta noin 3.200 asukkaaseen ja työikäisten määrä on samalla pienentynyt 9.300 asukkaasta 6.500 asukkaaseen. Väkiluvun lasku ja ikärakenteen muutos vaikuttavat niin kunnan palveluiden kysyntään erityisesti lasten ja nuorten palveluiden osalta. Toisaalta väestön ikääntyminen luo painetta sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kunnan palvelurakennetta ja palveluverkkoa tuleekin tarkastella kriittisesti palvelutarpeiden muuttuessa.

 Laaditussa selvityksessä on muodostettu kolme vaihtoehtoista mallia:

1. Etelä-Euran alueen koulu- ja päiväkotiverkkoon ei tehdä muutoksia
2. Etelä-Euran alueen päiväkoti- ja perusopetuspalvelut keskitetään Hinnerjoelle
3. Etelä-Euran alueen päiväkoti- ja perusopetuspalvelut keskitetään Honkilahdelle

 Kyseinen konsulttiselvitys tarkastelee asiaa ainoastaan kustannustehokkuuden kannalta. Myöhemmin osana laajempaa palveluverkkoselvitystä tulee arvioitavaksi muun muassa pedagogiset asiat ja laadukkaan palvelutuotannon muiden edellytysten turvaaminen. Lisäksi arvioidaan palveluverkon merkitystä vetovoimaisuuden kannalta. Laajempi palveluverkkoselvitys on tarkoitus käynnistää kevään 2020 aikana.

Selvitys Etelä-Euran perusopetus- ja varhaiskasvatuspalveluista löytyy tästä linkistä!


« Takaisin

Ajankohtaista

 

Valtuuston kokoukset videolla

 

Visit Pyhäjärviseutu

Tutustu alueen palveluihin

 

 

Asumaan Euraan

 

Luistarin kotisivu

 

Vesihuoltolaitos - toimintavarmaa vesihuoltoa Tutustu esitteeseemme!

 

MUUTTAJALLE!

 

Euran urheilutalo

 

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Klikkaa tästä

OMA olo

Yhteystiedot

Euran kunta

Sorkkistentie 10
27510 Eura
puh 02 839 901
fax 02 865 2059

Sähköposti

kirjaamo@eura.fi

Henkilökohtaiset osoitteet

etunimi.sukunimi@eura.fi

Kunnanvirasto

ma–pe klo 9.00 - 15.00.

Neuvonta ja vaihde

puh 02 839 901 

klo 8.00 -15.00 ( suljettu 11.30-12.30 )